Απολογισμός 2015

Η νέα χρονιά τρέχει ήδη και αναμένουμε να ξεκινήσει η CES 2016 μέσα στην εβδομάδα για να δούμε τις τεχνολογικές προτάσεις του νέου έτους. Ωστόσο θα κάνουμε έναν απολογισμό και κριτική στους μεγάλους παίκτες Google, Apple και Microsoft για τη χρονιά που μας πέρασε. Ετοιμαστείτε για σκληρή κριτική και όχι χάιδεμα αυτιών που κάνουν οι περισσότεροι.

Προς το παρόν η τεχνολογία έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου έχει δημιουργηθεί ένα τέλμα και μόνο μικρές πινελιές βλέπουμε στις συσκευές και στα λειτουργικά. Το επόμενο next big thing πιστεύω ότι θα καθυστερήσει κάπως. Το ΙοΤ (intenet of things) δεν μου γεμίζει το μάτι. Είναι για να λέμε και για να φαίνεται ότι οι εταιρείες κάνουν κάτι αφού προφανώς έχουν ξεμείνει απο ιδέες (όπως έχουν ξεμείνει και στον κινηματογράφο). Περισσότερος μπελάς θα είναι όλες οι συνδεδεμένες οικιακές συσκευές σε ένα δίκτυο παρά πρακτική ευκολία.

Θα ξεκινήσουμε με τη Microsoft και τα Windows 10. Το νέο λειτουργικό είναι μια μίξη των windows 7 και 8 αφού το μόνο που έκανε ήταν να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα 2 λειτουργικά και να δημιουργήσει ένα ενιαίο που θα ικανοποιεί τους fan των 7 και των 8. Όλα τα γνωστά προβλήματα που έρχονται παρέα σε κάθε έκδοση των windows παρέμειναν με αποκορύφωμα το major update που προκάλεσε προβλήματα σε πολλούς χρήστες (και σε εμένα προσωπικά) αφού σταμάτησαν να δουλεύουν ο edge, το search και διάφορα άλλα, με αποτέλεσμα την επαναφορά του συστήματος σε προηγούμενο build. Μέχρι και σήμερα η δημιουργία restore point αρνείται πεισματικά να δουλέψει. Και ενώ όλα αυτά τα errors έχουν ονοματεπώνυμο καμία λύση απο αυτές που προτείνει η Microsoft δεν διορθώνουν τα διάφορα προβλήματα. Κλασικά windows. FAIL!! Να αναφέρουμε μήπως την επιθετική της πολιτική όπου προκειμένου να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει, κατεβάζει απο μόνη της τα windows 10 στους προσωπικούς υπολογιστές του κόσμου και σε ζαλίζει με pop up σαν να ήταν malware για την εγκατάστασή τους. Ιδιωτικότητα? Με τα windows 10 ξεχάστε την. Ο μεγάλος αδερφός σας παρακολουθεί πιο στενά απο ποτέ πλέον επειδή σας δίνει και ”τζάμπα” το λειτουργικό του. Κάποια πράγματα μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε απο τα settings. Για το mobile τμήμα προσπαθεί αλλά δεν είναι αρκετό. Τα φετινά Lumia ήταν πολύ καλές πλην ακριβές προτάσεις και όταν έχεις χάσει το τρένο εδώ και 8 χρόνια θα πρέπει να πουλήσεις χαμηλότερα αν θες να ανέβεις κάπως. Ακόμα είναι νωρίς αλλά δεν έχουν πουλήσει ιδιαίτερα και σίγουρα δεν θα μπορέσει να αυξήσει το μερίδιο στην αγορά. Μιας και μιλάμε για κινητές συσκευές, η Microsoft θέλει να λανσάρει το νέο της λειτουργικό ότι δουλεύει το ίδιο σε όλες τις συσκευές. Δεν δουλεύει όμως. Κοροϊδεύει τον κόσμο. Και θέλει να πληρώσεις και 100 ευρώ επιπλέον για να αγοράσεις τη βάση οθόνης ώστε να μπορείς να συνδέσεις τη Lumia συσκευή σου με εξωτερική οθόνη. Για να δουλέψει όμως χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου πληκτρολόγιο και ποντίκι. Με ένα tablet που τρέχει windows 10 μπορείς να είσαι πολύ πιο παραγωγικός απο το να πληρώσεις όλα τα extra και να κουβαλάς μια τσάντα με περιφερειακά και καλώδια για να κάνεις τη δουλειά σου, την οποία και πάλι δεν την κάνεις το ίδιο που θα την έκανες σε ένα desktop. Οι πωλήσεις Pc συνεχίζουν να έχουν αρνητικό πρόσημο.

Να περάσουμε στην Google η οποία και αυτή κινήθηκε σε χαμηλές πτήσεις. Το μεγαλύτερο γεγονός για το 2015 ήταν η ίδρυση της Alphabet όπου πήρε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες και projects της Google κάτω απο την ομπρέλα της. Τα chromebook σημείωσαν σημαντική άνοδο και είναι αυτά που προτιμούν οι μαθητές και τα σχολεία και έχει κερδίσει τη σχετική κατηγορία. Αν θέλει όμως να ανταγωνιστεί την Microsoft θα πρέπει να κάνει ενοποίηση του λειτουργικού με το Android (ακούστηκε ότι μπορεί να γίνει το 2018) ή να έρθει με ένα τελείως καινούριο λειτουργικό που θα έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα όσον αφορά τα προγράμματα και τα παιχνίδια. Αν και πιστεύω ότι θα πρέπει να έρθει σε επαφή και συνεργασία η ίδια με εταιρείες σαν την Adobe ώστε να φέρουν στο Chrome OS τη συμβατότητα των προγραμμάτων τους και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Το Android συνεχίζει να κυριαρχεί και θα είναι στο θρόνο του για πάαααααρα πολύ καιρό ακόμα, αλλά τα βασικά του προβλήματα παραμένουν. 8 χρόνια μετά μιλάμε ακόμα για κατακερματισμό του λειτουργικού και οι χρήστες android εξακολουθούν να μην έχουν την ίδια εμπειρία χρήσης αναμεταξύ τους. Υπεύθυνο θεωρώ την ίδια τη Google η οποία αδυνατώντας?, δεν θέλει? η Microsoft και η Apple πως το καταφέρνουν δηλαδή? χωρίς να δίνει επίσημη εξήγηση, έχει επιτρέψει απο την αρχή να αλλάζουν το λειτουργικό της με τα διάφορα UI ώστε να ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί σε διάφορα προβλήματα όπως αυτό της αναβάθμισης, όπου οι φθηνές συσκευές δεν θα αναβαθμιστούν ποτέ και οι ακριβές το πολύ να πάρουν μια major αναβάθμιση (δεύτερη αν είστε τυχεροί) και ίσως και καμιά μικρή αν έχει κέφια η εταιρεία. Και τα Pc κατασκευάζονται απο τρίτους κατασκευαστές αλλά δεν παραμετροποιούν το software πέρα απο το δικό τους που προσθέτουν. Ακριβώς το ίδιο θα έπρεπε να είναι και στο android. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Θέλουμε επίσημη απάντηση γιατί η Google επιτρέπει αυτό το πράγμα και μόνο android δεν είναι αυτό που τρέχουν η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών. Είναι κάτι σαν android. Το Android όπως το οραματίστηκε η Google που δεν έχει τα θέματα του lag, το να γίνεται πιο αργή η συσκευή με τη πάροδο του χρόνου κλπ, μπορείτε να το βρείτε μόνο σε συσκευές Nexus. Στις οποίες θα τρέχει απροβλημάτιστα το λειτουργικό, παίρνουν όλες τις αναβαθμίσεις με το που γίνονται διαθέσιμες και γενικά έχουν τη φροντίδα της Google όσον αφορά το software, διότι το hardware είναι ακόμα μια πονεμένη ιστορία. Έτσι, αν ποτέ δεν έχετε αγοράσει μια nexus συσκευή, δεν έχετε δουλέψει το πραγματικό λειτουργικό. Η κόντρα με την Apple για μένα δεν υφίσταται διότι πέρα απο το λειτουργικό θα πρέπει να κατασκευάσει και το δικό της hardware (κάτι το οποίο είναι ακόμα υπό σκέψη, αλλά με περισσότερες πιθανότητες απο ποτέ για να πραγματοποιηθεί) και να σταματήσει τη συνεργασία με τρίτους κατασκευαστές για την κατασκευή των nexus ή όπως αλλιώς θα λέγεται κάποια νέα σειρά που θα έχει stock android. Οπότε ακόμα είμαστε στην αναμονή για μια πραγματική μάχη μεταξύ μηλόφωνου και γκουγκλόφωνου.

Για την Apple τι να πούμε? Δεν ξέρω αν πλέον μπορεί να είναι η ίδια εταιρεία που ήταν πριν μερικά χρόνια. Από το θάνατο του Steve Jobs κάπου έχασε το δρόμο της αφού ο Jobs ήταν ο οραματιστής, το Α και το Ω και αυτός που έφερε την εταιρεία στην κορυφή και αυτός που άλλαξε τη βιομηχανία των υπολογιστών, της μουσικής και των κινητών για πάντα. Ρίχνω αποκλειστική ευθύνη στον Jony Ive για τον σχεδιασμό και την αισθητική των προϊόντων και φυσικά στον Tim Cook που σαν CEO της εταιρείας έχει τη τελευταία λέξη. Αλλά δεν θα μπορούσα να περιμένω κάτι καλύτερο απο έναν δηλωμένο gay που διαδηλώνει σε gay parades. Και πάμε στα προϊόντα. Τα Mac βρίσκονται σε σταθερή άνοδο εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με τα Pc. Πρόσφατα έγινε και συμφωνία με την ΙΒΜ για τη διάθεση χιλιάδων Mac στην εταιρεία. Το Mac OS X το λειτουργικό της εταιρείας με φετινή ονομασία El Capitan, δουλεύει ρολόι, είναι ακόμα περισσότερο φιλικό για τον χρήστη και κάνεις ακόμα ευκολότερα τις εργασίες που έκανες πριν. Το αρνητικό στα φετινά Mac ήταν ότι δεν αναβάθμισαν την εσωτερική μνήμη σε DDR4. Δεν κατάλαβα το γιατί. Ακόμα ένα είναι στο magic mouse 2 όπου κάποια εξυπνοπούλια τοποθέτησαν τη lighting port face down στο mouse και όταν πας να το συνδέσεις με το καλώδιο για να φορτίσει απλά δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. WTF Apple? Ive αν ήμουν στη θέση του Cook να ξέρεις ότι είχες πάει σπίτι σου χθες. Apple Watch. Βγήκε ο Ive περήφανα κιόλας σε βίντεο να μας πει ότι το είχαν στην ανάπτυξη κοντά 4 χρόνια? Και το έβγαλαν στην αγορά με αυτό το άσχημο design? O Jobs ποτέ δεν θα είχε εγκρίνει κάτι τέτοιο. IT’S UGLY! όπως θα έλεγε και ο Jobs. iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus. Πρώτον εάν ζούσε ο Jobs ποτέ δεν θα είχε μπει στο παιχνίδι με τα διαφορετικά μεγέθη οθονών στα iPhone και στα iPad. Θα είχε μείνει με μια βρίσκοντας τη χρυσή τομή ενδιάμεσα. Όσον αφορά το design των iPhones τα τελευταία 2 χρόνια, ο Ive παίρνει και εδώ κόκκινη κάρτα αφού το μόνο που έκανε ήταν να μεγαλώσει τη διάσταση χωρίς να κοιτάξει την εργονομία. Δεν μπορεί το iPhone των 4.7 ιντσών να έχει ίδιο μέγεθος με μια συσκευή 5.2 ιντσών και το iPhone των 5.5 να έχει το ίδιο μέγεθος με μια των 6 ιντσών. Προφανώς κάτι δεν έχει γίνει σωστά ‘Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε και προφανώς ο γιαλός δεν μπορεί να είναι στραβός. Θα το ξαναπώ, Ive είχες φύγει χθες. Απορώ πως έγινες ο γκουρού του design σε high-tech συσκευές.

Αυτές πάνω κάτω ήταν οι απόψεις και οι σκέψεις μου για τους μεγάλους παίκτες που κινούν τα νήματα στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Συμφωνείτε? Διαφωνείτε? Ποια είναι η δική σας άποψη? Πως βλέπετε εσείς τα πράγματα? Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.