Η Nikon ανακοίνωσε πρόβλημα στη μπαταρία της D500

Nikon battery

Πριν λίγες μέρες είχαμε επίσημη ανακοίνωση της Nikon που προειδοποιεί τους χρήστες της Nikon D500 σε περίπτωση προβληματικών μπαταριών. Διαβάστε την παρακάτω.

Έχουμε λάβει αναφορές ότι όταν μια πλήρως φορτισμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου EN-EL15 χρησιμοποιείται με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR Nikon D500, ο μέγιστος αριθμός λήψεων είναι χαμηλός (η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι μικρή). Επίσης, έχουμε λάβει αναφορές ότι το μέγεθος φόρτισης που απομένει το οποίο εμφανίζει η επιλογή Πληροφορίες μπαταρίαςτης D500 είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο που εμφανίζει η λειτουργία πληροφοριών μπαταρίας άλλου μοντέλου φωτογραφικής μηχανής.

Οι μπαταρίες EN-EL15 που συνοδεύουν την D500 έχουν δοκιμαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα CIPA και υποστηρίζουν τον μέγιστο αριθμό λήψεων (διάρκεια ζωής μπαταρίας) που αναφέρεται στα φυλλάδια και σε άλλου είδους τεκμηρίωση. Ωστόσο, όταν ορισμένες μπαταρίες EN-EL15 που έχουν αγοραστεί ξεχωριστά ή συνοδεύουν άλλο μοντέλο φωτογραφικής μηχανής χρησιμοποιούνται με την D500, οι μπαταρίες αυτές ενδέχεται να μην μπορούν να επιτύχουν τον μέγιστο αριθμό λήψεων (διάρκεια ζωής μπαταρίας) που αναφέρεται στην τεκμηρίωση της D500.

Το καλοκαίρι του 2013, τροποποιήσαμε τα χαρακτηριστικά ηλεκτρικής εκφόρτισης της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας EN-EL15 χωρίς να αλλάξουμε τη χωρητικότητά της. Όταν χρησιμοποιούνται μη τροποποιημένες μπαταρίες EN-EL15 με την D500, ο μέγιστος αριθμός λήψεων (διάρκεια ζωής μπαταρίας) είναι μειωμένος. Αυτό δεν συμβαίνει με άλλα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών εκτός της D500.

Όλες οι φωτογραφικές μηχανές D500 παρέχονται με την τροποποιημένη μπαταρία, ενώ τόσο οι τροποποιημένες όσο και οι μη τροποποιημένες μπαταρίες EN-EL15 μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια με τη φωτογραφική μηχανή. Ωστόσο, αν έχετε αγοράσει μια D500 και διαθέτετε επίσης μη τροποποιημένες μπαταρίες EN-EL15 –που ενδεχομένως συνόδευαν άλλο μοντέλο φωτογραφικής μηχανής ή έχουν αγοραστεί ξεχωριστά–  μπορείτε να ζητήσετε την αντικατάσταση των μπαταριών αυτών με τροποποιημένες μπαταρίες. Η Nikon θα αντικαταστήσει τις μπαταρίες δωρεάν.

* Ο μέγιστος αριθμός λήψεων (διάρκεια ζωής μπαταρίας) και το εμφανιζόμενο μέγεθος φόρτισης που απομένει για μια συγκεκριμένη μπαταρία ενδέχεται να ποικίλλουν ελαφρά ανάλογα με το μοντέλο της φωτογραφικής μηχανής, επειδή η ισχύς που καταναλώνεται και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση της φόρτισης που απομένει διαφέρουν σε κάθε μοντέλο ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

Αναγνώριση των μπαταριών που πληρούν τις προϋποθέσεις

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου EN-EL15 με την ένδειξη “Li-ion01” στο πίσω μέρος της μπαταρίας πληρούν τις προϋποθέσεις για αντικατάσταση. Οι μπαταρίες EN-EL15 με την ένδειξη “Li-ion20” στο πίσω μέρος της μπαταρίας είναι τροποποιημένες μπαταρίες ίδιες με εκείνες που συνοδεύουν την D500 και δεν απαιτούν αντικατάσταση.

Αίτημα αντικατάστασης μπαταριών

Αν έχετε αγοράσει μια D500 και έχετε μπαταρίες EN-EL15 που πληρούν τις προϋποθέσεις για αντικατάσταση, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο Κέντρο σέρβις της Nikon. Θα αντικαταστήσουμε την μπαταρία ή τις μπαταρίες σας με τροποποιημένες μπαταρίες ίδιες με εκείνες που συνοδεύουν την D500.

Βήματα για την αντικατάσταση της μπαταρίας σας:

  1. Ελέγξτε ότι ο τύπος της μπαταρίας σας είναι “Li-ion01” όπως περιγράφεται παραπάνω.
  2. Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία σας δεν ξεπερνά το 30% της μέγιστης φόρτισης.
  3. Συμπεριλάβετε τις παρακάτω πληροφορίες με την μπαταρία σας. Οι λεπτομέρειες αυτές είναι απαραίτητες για την παροχή μιας μπαταρίας αντικατάστασης.
    α. Το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σας.
    β. Το αποδεικτικό αγοράς της φωτογραφικής μηχανής D500 (απόδειξη αγοράς).
  4. Συσκευάστε την μπαταρία σας. Οι επαφές της μπαταρίας θα πρέπει να είναι καλυμμένες για την αποφυγή βραχυκυκλώματος.
  5. Ταχυδρομήστε το πακέτο σας στο πλησιέστερο κύριο Κέντρο σέρβις της Nikon.

Εντός 2 εβδομάδων από την παραλαβή θα πρέπει να λάβετε με το ταχυδρομείο μια μπαταρία αντικατάστασης.

Υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τη μεταφορά μπαταριών. Οι υπηρεσίες των μεταφορικών εταιρειών ποικίλλουν, επομένως συνιστούμε να απευθυνθείτε στη μεταφορική εταιρεία σας πριν επιστρέψετε την μπαταρία σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, επικοινωνήστε με την Υποστήριξη πελατών της Nikon.