Η Samsung Electronics ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2ου Τριμήνου

Samsung logo

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2017. Για το συγκεκριμένο τρίμηνο τα έσοδα της Samsung ήταν 61 τρισεκατομμύρια won, σημειώνοντας αύξηση 10,06 τρισεκατομμυρίων won από έτος σε έτος. Επιπλέον, τα λειτουργικά κέρδη του τριμήνου σημείωσαν ρεκόρ, στα 14,07 τρισεκατομμύρια won, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 5,92 τρισεκατομμυρίων won από έτος σε έτος.

Στο δεύτερο τρίμηνο, ο τομέας των εξαρτημάτων οδήγησε σε σημαντική αύξηση των κερδών, και από έτος σε έτος και από τρίμηνο σε τρίμηνο, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης ζήτησης για υψηλής πυκνότητας DRAMs και SSDs για servers. O τομέας System LSI συνέβαλε στα κέρδη μέσω των αυξημένων πωλήσεων των προϊόντων AP και CIS, ενώ το τμήμα των Display Panel Business είχε διευρυμένες πωλήσεις στα εύκαμπτα OLED πάνελ για premium smartphones και στα υψηλής αξίας LCDs με σταθερές τιμές. Τα κέρδη από τοMobile Business, χάρη στις υψηλές πωλήσεις του Galaxy S8 and S8+, αυξήθηκαν επίσης σημαντικά από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Ο τομέας των προϊόντων μνήμης σημείωσε σημαντική αύξηση κερδών τόσο από έτος σε έτος όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο, εν μέσω συνθηκών περιορισμένης ζήτησης ενώ η ισχυρή μέση τιμή πώλησης σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από την αγορά των server συνέβαλαν επίσης στα κέρδη. Ο τομέας System LSI αύξησε τις πωλήσεις των mobile επεξεργαστών και των αισθητήρων εικόνας.

Όσον αφορά στο Display Panel Business, τα κέρδη των OLED βελτίωσαν τα αποτελέσματα από τρίμηνο σε τρίμηνο με τη βοήθεια των αυξημένων παραδόσεων εύκαμπτων οθονών για premium smartphones. Τα LCD πάνελ βελτίωσαν την κερδοφορία από τρίμηνο σε τρίμηνος, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων των high-end, μεγάλου μεγέθους UHD πάνελ, σε σταθερές συνθήκες όσον αφορά τη μέση τιμή πώλησης.

Ο τομέας του Mobile Business σημείωσε σημαντική αύξηση κερδών από τρίμηνο σε τρίμηνο με τo παγκόσμιo λανσάρισμα των Galaxy S8 και S8 +. Ωστόσο, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους μειώθηκε ελαφρά από έτος σε έτος εξαιτίας των  υψηλών τιμών των εξαρτημάτων. Τα κέρδη για τον τομέα των τηλεοράσεων μειώθηκαν λόγω των αυξημένων τιμών των πάνελ και της αργής ζήτησης από Ευρώπη και Κίνα. Για το τμήμα των οικιακών συσκευών, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στον τομέα B2B οδήγησαν σε μείωση των κερδών από έτος σε έτος.

Όσον αφορά τα κέρδη της Harman κατά το τρίμηνο, σημειώθηκαν σταθερά αποτελέσματα, με πωλήσεις 1,9 δισ. δολαρίων και λειτουργικά κέρδη περίπου 200 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, καθώς τα κόστη σχετίζονται και με την εξαγορά, τα καθαρά λειτουργικά κέρδη ήταν περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια. Η Samsung αναμένει ότι το κόστος αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει τα αποτελέσματα της Harman κατά μέσο όρο με 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο για τα επόμενα τρίμηνα.

Ενόψει του τρίτου τριμήνου, η εταιρεία αναμένει να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για τους ημιαγωγούς, αν και τα συνολικά κέρδη ενδέχεται να μειωθούν ελαφρώς από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς τα κέρδη αποδυναμώνονται για τα τμήματα Display Panel και Mobile. Για το Display Panel, αναμένεται αύξηση στις αρχικές δαπάνες εκκίνησης για τη νέα γραμμή παραγωγής OLED και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός των τιμών προβλέπεται από LTPS LCD στην μεσαία έως χαμηλή κατηγορία άκαμπτων OLED. Για το τμήμα του Mobile, τα κέρδη προβλέπεται να μειωθούν λόγω της αυξημένης μάρκετινγκ επένδυσηςπου συνδέεται με το λανσάρισμα της νέας συσκευής της σειράς Νote και τις ενδεχόμενες μειωμένες εισφορές κέρδους από τα Galaxy S8 και S8 +.

Προχωρώντας στις προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο, η εταιρεία αναμένει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κυρίως από τoν τομέα εξαρτημάτων, καθώς οι συνθήκες στην αγορά προϊόντων μνήμης είναι πιθανό να παραμείνουν ευνοϊκές και η εταιρεία αναμένει αυξημένες πωλήσεις εύκαμπτων OLED πάνελ. Ωστόσο, οι πιέσεις των μέσων τιμών πώλησης σε LCD πάνελ και σε άκαμπτα OLED πάνελ, που προκαλούνται από την αύξηση της βιομηχανίας σε προσφορά LCD, μπορεί να συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία.

Σχετικά με τον τομέα των προϊόντων μνήμης, η σταθερή ζήτηση για servers και κινητές συσκευές θα συνεχιστεί εξαιτίας της επέκτασης νέων πλατφορμών server, υπηρεσιών cloud και νέων smartphones στην αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο. Με τη διεύρυνση της προσφοράς DRAM 1Xnm και 64-layer V-NAND, η Samsung θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Ο τομέας του Mobile Business θα επιδιώξει να διατηρήσει την ισχυρή δυναμική πωλήσεων των premium smartphones μέσω της κυκλοφορίας ενός νέου smartphone Galaxy Note και των συνεχιζόμενων πωλήσεων των Galaxy S8 και S8+. Θα συνεχίσει επίσης να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των προτάσεων στη μεσαία έως χαμηλή κατηγορία προκειμένου να διατηρήσει την κερδοφορία.

Για τον τομέα της τηλεόρασης, η Samsung θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της κερδοφορίας, επεκτείνοντας τις προτάσεις high-end προϊόντων , συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους και των UHD. Επιπλέον, η εταιρεία αναμένει να εδραιώσει την ηγετική θέση της στον κλάδο των προϊόντων υψηλής ποιότητας με προϊόντα όπως οι τηλεοράσεις The Frame και QLED. Επιπρόσθετα, το τμήμα Οικιακών Συσκευών θα επιδιώξει να βελτιώσει τα κέρδη στον τομέα B2B.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η εταιρεία θα επικεντρωθεί εντατικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βασικών δραστηριοτήτων της. Για το σκοπό αυτό, η Samsung θα ενισχύσει την τεχνολογική υπεροχή της στον κλάδο των ημιαγωγών και των OLED

Για να ανταποκριθεί σε μια μεταστροφή της τεχνολογίας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής, η εταιρεία θα αναπτύξει νέους κινητήρες ανάπτυξης, πραγματοποιώντας στρατηγικές επενδύσεις και εξασφαλίζοντας προηγμένες τεχνολογίες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Εντούτοις, υπάρχουν προκλήσεις λόγω των διακυμάνσεων του παγκόσμιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι συνολικές κεφαλαιακές δαπάνες (CAPEX) που εκτελέστηκαν το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε 12,7 τρισεκατομμύρια won, συμπεριλαμβανομένων 7,5 τρισεκατομμυρίων won για τον τομέα ημιαγωγών και 4,5 τρισεκατομμυρίων won για το τμήμα των πάνελ. Παρόλο που δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο για τις κεφαλαιακές δαπάνες για το 2017, το ετήσιο κεφάλαιο αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Ο τομέας προϊόντων μνήμης σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγή στην πόλη Pyeongtaek για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για V-NAND. Ο τομέας αναμένει επίσης να δαπανήσει κεφάλαια για μετατροπή ενός τμήματος της υφιστάμενης υποδομής σε V-NAND. Παρά την αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών το 2017 για τον τομέα προϊόντων μνήμης, οι προοπτικές διάθεσης του τομέα προϊόντων μνήμης της Samsung για το τρέχον έτος παραμένουν αμετάβλητες. Ο τομέας των ημιαγωγών σημειώνει σημαντική απόδοση

Ο τομέας των ημιαγωγών σημείωσε λειτουργικά κέρδη της τάξης των 8,03 τρισεκατομμυρίων won σε ενοποιημένα έσοδα της τάξης των 17,58 τρισεκατομμυρίων won κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου τριμήνου.

Ο τομέας προϊόντων μνήμης πέτυχε σταθερή αύξηση κερδών στο συγκεκριμένο τρίμηνο, χάρη στη συνεχιζόμενη μεγάλη ζήτηση για server DRAM και SDD υψηλής πυκνότητας, παρά την ασθενέστερη εποχική ζήτηση για κινητά. Οι περιορισμένοι όροι διάθεσης διατηρήθηκαν επίσης στη βιομηχανία, γεγονός που επέτρεψε ευνοϊκές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης και τιμών. Για τις NAND, τα κέρδη προήλθαν από την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων με προστιθέμενη αξία, όπως mobile προϊόντα άνω των 64GB, το datacenter NVMe SSD και το enterprise SSD. Για τις DRAM, η ζήτηση για διαφοροποιημένα προϊόντα, όπως τα προϊόντα server υψηλής πυκνότητας και η HBM, συνέβαλαν στην αύξηση των κερδών.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο για τα NAND, η Samsung αναμένει την ισχυρή ζήτηση της βιομηχανίας από τη διάθεση στην αγορά των ναυαρχίδων σε smartphones και την επέκταση των νέων κέντρων δεδομένων, ενώ οι περιορισμένες συνθήκες διάθεσης θα διατηρηθούν. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγής του 64-layer V-NAND στο εργοστάσιο της Pyeongtaek και θα επιδιώξει τη βελτίωση της κερδοφορίας με την επέκταση των πωλήσεων διαφοροποιημένων προϊόντων, όπως των server SSDs με V-NAND.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις DRAM, η ζήτηση για προϊόντα υψηλής πυκνότητας άνω των 64GB αναμένεται να παραμείνει σταθερή λόγω της επέκτασης των νέων πλατφορμών server και της συνεχιζόμενης ζήτησης για datacenter servers. Η ζήτηση για mobile συσκευές θα παραμείνει επίσης σταθερή χάρη στην κυκλοφορία νέων high-end smartphones. Η εταιρεία σχεδιάζει να ανταποκριθεί ενεργά στην αυξανόμενη ζήτηση επεκτείνοντας τη μετάβαση των 1Xnm, ενώ παράλληλα ενισχύει την κερδοφορία μέσω πωλήσεων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως φορητές DRAM άνω των 4GB και DRAM server άνω των 64GB.

Όσον αφορά τον τομέα System LSI, τα κέρδη βελτιώθηκαν από τρίμηνο σε τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων επεξεργαστών για smartphone ναυαρχίδες και των σταθερών πωλήσεων επεξεργαστών 14nm για μεσαίας και χαμηλής κατηγορίας smartphones. Οι πωλήσεις αισθητήρων εικόνας συνέβαλαν επίσης στα κέρδη. Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένεται συνεχής ανάπτυξη αναμένεται χάρη στη σταθερή διάθεση φορητών επεξεργαστών 10nm και στην αυξημένη διάθεση OLED DDI για ναυαρχίδες smartphones. Η αυξανόμενη υιοθέτηση λύσεων διπλής κάμερας στην αγορά θα ενισχύσει επίσης τις παραδόσεις αισθητήρων εικόνας. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο τομέας του System LSI θα επιδιώξει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο πελατών και το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του με προσφορές για διάφορες εφαρμογές, όπως το IoT,  ο κλάδος του αυτοκινήτου και το VR.

Το τμήμα του Display Panel συνεχίζει τα σταθερά κέρδη

Το τμήμα του Display Panel σημείωσε ενοποιημένα έσοδα 7,71 τρισεκατομμύρια won και λειτουργικά κέρδη 1,71 τρισεκατομμύρια won κατά το τρίμηνο, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις των premium OLED πάνελ και των high-end μεγάλων LCD πάνελ.

Σχετικά με το τμήμα των OLED, τα κέρδη βελτιώθηκαν από τρίμηνο σε τρίμηνο χάρη στις αυξημένες παραδόσεις εύκαμπτων οθονών υψηλής ευκρίνειας για τις ναυαρχίδες smartphones, ενώ ο τομέας LCD είδε την κερδοφορία να βελτιώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο, λόγω κυρίως των αυξημένων πωλήσεων high-end, μεγάλου μεγέθους UHD πάνελ εν μέσω σταθερών συνθηκών ASP.

Με στραμμένο το βλέμμα στο δεύτερο εξάμηνο για το τμήμα OLED, παρόλο που η εταιρεία προβλέπει αυξημένες πωλήσεις για τις εύκαμπτες οθόνες, το αρχικό κόστος της νέας γραμμής παραγωγής OLED κατά το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να επηρεάσει το κέρδος. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις οθόνες LCD LTPS θα αποτελέσει επίσης μια πρόκληση για τις άκαμπτες OLED μεσαίας έως χαμηλής αξίας. Η Samsung σχεδιάζει να διατηρήσει την κερδοφορία της, αντιμετωπίζοντας ενεργά τη ζήτηση των πελατών για νέα προϊόντα μέσω σταθερής ενίσχυσης  της νέας γραμμής παραγωγής OLED.

Σχετικά με τον τομέα LCD στο δεύτερο εξάμηνο, η εταιρεία προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ο τομέας premium, μεγάλου μεγέθους, υψηλής ευκρίνειας UHD TV πάνελ. Η Samsung θα επικεντρωθεί στην αύξηση της κερδοφορίας μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κόστους και μέσω της επέκτασης του χαρτοφυλακίου προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των πάνελ εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους, υψηλής ανάλυσης, χωρίς πλαίσιο και με καμπύλες.

Το τμήμα του Mobile σημειώνει σημαντική αύξηση

Το τμήμα ΙΤ & Mobile Communications((IM) σημείωσε ενοποιημένα έσοδα 30,01 τρισεκατομμύρια won και λειτουργικά κέρδη 4,06 τρισεκατομμύρια won στο συγκεκριμένο τρίμηνο. Σημειώθηκε σημαντική αύξηση  κερδών  από τρίμηνο σε τρίμηνο, λόγω των ισχυρών πωλήσεων των smartphones Galaxy S8 and S8+.

Τα Galaxy S8 και S8+ έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τη σειρά Galaxy S7 σε όλες σχεδόν τις περιοχές ανά τον κόσμο, χάρη στο νέο σχεδιασμό Infinity Display και τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παρά τις ισχυρές επιδόσεις πωλήσεων των premium smartphones, οι συνολικές παραδόσεις smartphones της Samsung παρέμειναν σε παρόμοιο επίπεδο από τρίμηνο σε τρίμηνο, λόγω της μείωσης των πωλήσεων προϊόντων μεσαίας έως χαμηλής κατηγορίας.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο, η ζήτηση για smartphones και tablets προβλέπεται να αυξηθεί καθώς η αγορά εισέρχεται σε περίοδο υψηλής εποχικότητας. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί καθώς νέα μοντέλα smartphones διατίθενται από τους ανταγωνιστές. Ως απάντηση, η Samsung θα λανσάρει ένα νέο Galaxy Note με βελτιωμένες επιδόσεις και χαρακτηριστικά, για να διατηρήσει την ισχυρή δυναμική πωλήσεων των premium smartphones της, μαζί με τα Galaxy S8 και S8 +.

Σχετικά με τη μεσαία έως χαμηλή κατηγορία, η Samsung θα ανταποκριθεί ενεργά στη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές και θα διατηρήσει την κερδοφορία της με βελτιωμένα προϊόντα όπως της σειράς Galaxy J 2017, που είναι εξοπλισμένα με κομψό μεταλλικό σχεδιασμό, κάμερες υψηλής ευκρίνειας και εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως το Samsung Pay.

Θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πελατών, η εταιρεία θα συνεχίσει να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων με βάση την τεχνολογική υπεροχή της και να ενισχύει τις διαφοροποιημένες υπηρεσίες της σε όλα τα προϊόντα της. Ειδικότερα, η εταιρεία θα προωθήσει διαφοροποιημένες υπηρεσίες δημιουργώντας ένα ανοιχτό οικοσύστημα, που προωθεί την πλήρη σύνδεση μεταξύ βασικών υπηρεσιών της, όπως Samsung Pay, Samsung Cloud, Bixby με  άλλες υπηρεσίες τρίτων μερών. Την ίδια στιγμή θα ενισχύσει τις υπηρεσίες διασύνδεσης ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες προϊόντων της.

Όσον αφορά το τμήμα δικτύων, τα σταθερά έσοδα και κέρδη διατηρήθηκαν από τρίμηνο σε τρίμηνο λόγω της αύξησης των επενδύσεων στο LTE από τους μεγάλους παγκόσμιους εταίρους το δεύτερο τρίμηνο. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί σε δραστηριότητες δικτύων επόμενης γενιάς, όπως το IoT, ενώ θα συνεχίσει να επεκτείνει το LTE-A σε σημαντικές προηγμένες αγορές.

Τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης επικεντρώνονται στα premium προϊόντα

Το τμήμα Consumer Electronics, που περιλαμβάνει προϊόντα Visual Display και οικιακές συσκευές σημείωσε ενοποιημένα έσοδα 10,92 τρισεκατομμύρια won και 0,32 τρισεκατομμύρια won λειτουργικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο.

Το δεύτερο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση στην αγορά τηλεόρασης μειώθηκε από έτος σε έτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2016 υπήρξε  αυξημένη ζήτηση τηλεοράσεων χάρη στις  μεγάλες παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, ενώ επίσης το 2017 υπήρξε επιβράδυνση της ζήτησης στην αγορά της Κίνας. Παρόλο που η εταιρεία διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά των premium προϊόντων, αυξάνοντας τις πωλήσεις UHD και τηλεοράσεων εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους, τα κέρδη μειώθηκαν από έτος σε έτος, λόγω των αυξημένων τιμών των πάνελ.

Στην αγορά οικιακών συσκευών, η συνολική ζήτηση παρουσίασε μέτρια αύξηση λόγω της ανάπτυξης της αγοράς της Βόρειας Αμερικής, της έντονης ζήτησης κλιματιστικών στην αγορά της Κορέας και της οικονομικής ανάκαμψης σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Νοτιοδυτική Ασία και η Ρωσία. Η Samsung διατήρησε την αύξηση των εσόδων της χάρη στις αυξημένες πωλήσεις των premium προϊόντων, όπως το Wind-Free κλιματιστικό. Ωστόσο, τα κέρδη μειώθηκαν από έτος σε έτος λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών και των επενδύσεων στην αγορά B2B.

Με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο εξάμηνο, η ζήτηση στην αγορά τηλεόρασης προβλέπεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο από έτος σε έτος, ενώ οι τιμές των πάνελ αναμένεται να σταθεροποιηθούν. Η Samsung θα εξασφαλίσει κερδοφορία, επεκτείνοντας το μερίδιο  αναλογίας πωλήσεων των premium προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των UHD και των τηλεοράσεων με εξαιρετικά μεγάλη οθόνη. Mε ναυαρχίδες τις τηλεοράσεις The Frame και QLED, η εταιρεία θα εδραιώσει την ηγετική της θέση στην αγορά.

Όσον αφορά στο τμήμα Οικιακών Συσκευών, η εταιρεία θα ενισχύσει τις συνεργασίες της με διανομείς και θα επιδιώξει τη βελτίωση της κερδοφορίας μέσω αυξημένων πωλήσεων premium προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ψυγείων Family Hub και των πλυντηρίων FlexWash. Επιπλέον, η Samsung θα ενισχύσει τον τομέα B2B με εντοιχισμένες οικιακές συσκευές και συστήματα κλιματισμού.