Home Security Κακόβουλο Λογισμικό για Android καταγράφει συνομιλίες από WhatsApp, Viber και Skype

Κακόβουλο Λογισμικό για Android καταγράφει συνομιλίες από WhatsApp, Viber και Skype

Tizi

Πρόσφατα, η ομάδα ασφαλείας του Google Play κοινοποίησε πληροφορίες σχετικά με ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο βρέθηκε στο επίσημο app store. Το εν λόγω λογισμικό μπορούσε να υποκλέψει πληροφορίες από εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και να κατασκοπεύει το WhatsApp, το Viber, και το Skype.

Αυτό το λογισμικό, γνωστό και ως Tizi, φαίνεται να είναι μια πλήρης οργανωμένη ‘πίσω πόρτα’ η οποία μπορεί να στοχεύσει σε συγκεκριμένες συσκευές και να εγκατασταθεί στην συσκευή, χωρίς ο χρήστης να καταλάβει κάτι. Το Tizi φαίνεται να είναι υπεύθυνο για πολλές επιθέσεις σε συσκευές της Αφρικής, οι οποίες στην πλειονότητά τους εντοπίζονται στην Κένυα.

Πέρα από τη δυνατότητα του Tizi να υποκλέπτει συνομιλίες στο WhatsApp, το Viber, και το Skype, το Tizi μπορεί επίσης να λάβει και να στείλει μηνύματα SMS, να αποκτήσει πρόσβαση στον τηλεφωνικό κατάλογο, το ημερολόγιο, τις φωτογραφίες, τους κωδικούς του Wi-Fi, καθώς και σε όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Επιπλέον, το Tizi μπορεί να καταγράψει ηχητικά αρχεία αλλά και να τραβήξει φωτογραφίες χωρίς ο χρήστης να γνωρίζει οτιδήποτε.

Οι Ενέργειες της Google

Η Google απευθείας ανέστειλε το λογαριασμό του developer που είχε προσβληθεί και κατόπιν αφαίρεσε όλο το κακόβουλο λογισμικό από τις συσκευές των χρηστών. Εντόπισε όλες τις συσκευές οι οποίες αντιμετώπιζαν πρόβλημα, με αποτέλεσμα να καταφέρει να καταστείλει την αποτελεσματικότητα του Tizi.

3 Συμβουλές για τους Χρήστες

  1. Ελέγξτε την πρόσβαση. Διαβάστε προσεκτικά που σας ζητάει πρόσβαση η κάθε εφαρμογή. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή φακού δεν χρειάζεται να έχει πρόσβαση στα SMS σας.
  2. Ενεργοποιήστε ένα lock screen. Διαλέξτε ένα PIN, ένα pattern ή έναν κωδικό για να προστατεύσετε τη συσκευή σας.
  3. Μείνετε ενημερωμένοι! Ελέγξτε πιθανά updates που το λογισμικό σας πρέπει να κάνει, και διασφαλίστε έτσι την ασφάλεια των δεδομένων σας.

Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε πλήρη και αποτελεσματική προστασία Bitdefender σε όλες τις συσκευές σας για αποφυγή εισβολής κακόβουλου λογισμικού στο σύστημα σας.