Μπορούν οι σκακιστικές μηχανές (chess engines) να αποτελέσουν την επόμενη τεχνητή νοημοσύνη?

chess ai

Οι μηχανές που παίζουν σκάκι (chess engines) είναι πλέον πολύ ισχυρές και βελτιώνονται γρηγορότερα απ΄ότι μπορούν να βελτιωθούν οι καλύτεροι σκακιστές του κόσμου. Πριν από τρεις μήνες ρίξαμε μια ματιά στις πέντε κορυφαίες μηχανές σκακιού  και σήμερα τα δύο καλύτερα προγράμματα στον εν λόγω κατάλογο, Komodo και stockfish, είναι πολύ καλύτερα σε σχέση απ’ότι ήταν την άνοιξη. Αυτό το είδος της ανταγωνιστικής ανάπτυξης είναι απίθανο να επιβραδυνθεί και η περαιτέρω πρόοδος στο υλικό και το λογισμικό του υπολογιστή σίγουρα σημαίνει ότι οι μηχανές σκακιού αύριο θα είναι ακόμη ισχυρότερες από ό, τι σήμερα. Οι μηχανές όμως εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους προγραμματιστές και τους εκπαιδευτές που τους διδάσκουν πώς να παίζουν. Ακόμα κι αν τα παιχνίδια μιας μηχανής υψηλού επιπέδου μπορεί να φαίνονται μυστηριώδης και υπερκόσμια, είναι τα προβλέψιμα αποτελέσματα της ανθρώπινης παρουσίας πίσω απο τον προγραμματισμό τους. Ξέρουμε πώς οι μηχανές σκακιού αξιολόγούν εκατομμύρια θέσεις του παιχνιδιού στο δευτερόλεπτο αλλά όσο και περίπλοκοι να είναι  οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί η μηχανή, όλα βασίζονται σε απλά μαθηματικά στο τέλος. Στην ουσία εμείς του δείξαμε πως να παίζει.

Ωστόσο, υπάρχει λογισμικό υπολιστών που προσεγγίζει τη λύση ενός προβλήματος πολύ διαφορετικά. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο προγραμματισμού που ονομάζεται γενετικοί αλγόριθμοι, ένας υπολογιστής μπορεί να παράγει λύσεις για τη βελτιστοποίηση μιμούμενος τη διαδικασία της φυσικής επιλογής στο εικονικό περιβάλλον του. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εσωτερική λειτουργία αυτών των υπολογιστών να είναι πέρα απο την κατανόηση της ανθρώπινης ικανότητας. Αν αυτό είναι το μέλλον των προηγμένων υπολογιστών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παίξει σκάκι. Η ιδέα ενός φαινομενικά ακίνδυνου θέματος όπως είναι το σκάκι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’όψη απο τους computer scientists αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν γενετικούς αλγόριθμους για την αυτοβελτίωσή του και να θέσουν όρια στον σχεδιασμό τέτοιων μηχανημάτων.

Όσο για τις μηχανές σκακιού δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να γίνονται ακόμα πιο δυνατές αφού έχει παρατηρηθεί ότι ενώ παίζουν σχεδόν τέλεια, υπάρχει τεράστιος χώρος για βελτίωση ειδικά για το φινάλε του παιχνιδιού αλλά και το να παίζουν το ίδιο δυνατά με πιο ”ανθρώπινες” κινήσεις.