Νέα διάκριση στη Cyta για την επιτυχημένη διαχείριση των αποβλήτων της

DSC_9065

Σταθερή στη διαχρονική της δέσμευση σε θέματα περιβάλλοντος, η Cyta έχει πετύχει για ακόμη μία χρονιά την επαλήθευσή της, ως Οργανισμός με μηδενικά απόβλητα στις χωματερές, εξασφαλίζοντας το σχετικό πιστοποιητικό “Zero Waste to Landfill”, από την εταιρεία TUV Cyprus Ltd.

Η επαλήθευση αυτή επιτυγχάνεται όταν ένας οργανισμός ανακυκλώνει ή επαναχρησιμοποιεί ποσοστό πέραν του 95% των αποβλήτων του.

Ουσιαστικά, η Cyta, μέσα από συστηματική φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, πέτυχε, παρά το μέγεθός της, όπως ποσοστό 97% των αποβλήτων που παράγονται από τη δράση της, επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να στέλλει πλέον, μόλις 3% απόβλητα στις χωματερές.

Σταθερός στόχος της Cyta παραμένει η διατήρηση και περαιτέρω μείωση του ποσοστού αποβλήτων που δεν είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθούν ή ανακυκλωθούν.

Η παράδοση του σχετικού πιστοποιητικού επαλήθευσης από την εταιρεία TUV Cyprus Ltd στη Cyta, έγινε την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Cyta τίμησε για την προσφορά τους, τόσο στον τομέα του Περιβάλλοντος στην Κύπρο, όσο και για τη στήριξή τους στη Cyta για επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ Νίκο Κουγιάλη, την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος κ Κώστα Χατζηπαναγιώτου, τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών και Πρόεδρο του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου κ Τάκη Τσιντίδη, τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Λέκτορα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρα Αντώνη Ζορπά, τη Γενική Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Δρα Αραβέλλα Ζαχαρίου, τον Γενικό Γραμματέα της Κυπριακής Ένωσης Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος CYMEPA Δρα Μιχάλη Ιερείδη και το συνεργάτη-εκπαιδευτικό του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος  κ Μάριο Ευθυμίου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Cyta, κα Ρένα Ρουβιθά Πάνου, τόνισε ότι οι προσπάθειες για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του Οργανισμού είναι συνεχείς και εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι, η Cyta έχει πετύχει να αυξήσει το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων της στο 97%, σε σχέση με το ήδη εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των 95,5% που είχε καταγράψει πέρσι.

Ευχαρίστησε την TUV Cyprus Ltd για τη επαλήθευση των δράσεων και των ενεργειών του Οργανισμού και απέδωσε τα εύσημα στο προσωπικό της Cyta, που πέτυχε αυτή τη σημαντική διάκριση μέσα από διαχρονικές προσπάθειες και με γνώμονα τη σταθερή φιλοπεριβαλλοντική πολιτική του Οργανισμού.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ Νίκος Κουγιάλης, στο χαιρετισμό του δήλωσε ότι το θέμα της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και κατ’ επέκταση της μηδενικής παραγωγής αποβλήτων, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο του, λόγω της ανάγκης τήρησης της ιεραρχίας διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και της εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών. Συνεχάρη τη Cyta για την επιτυχία της να επαληθευτεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ως Οργανισμός “Zero Waste to Landfill”, ευελπιστώντας ότι η δράση αυτή της Cyta θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, ώστε να κινητοποιηθούν με δραστικά μέτρα προς την κατεύθυνση μείωσης των αποβλήτων τους.