Νέα μέθοδος mining των cryptocurrencies αποσπά κέρδη με ένα πιο αργό τρόπο

web-mining

Για αρκετά χρόνια, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του «cryptocurrency mining» (εξόρυξη κρυπτονομισμάτων) αποκομίζοντας κέρδη. Κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούσαν malware ή ενδεχομένως ανεπιθύμητες εφαρμογές που ήταν εγκατεστημένες στη συσκευή του θύματος. Επί του παρόντος, οι ερευνητές της ESET έχουν αναλύσει μια ειδική περίπτωση mining των cryptocurrencies, που εκτελείται απευθείας στο browser μέσω ενός JavaScript.

Γνωρίζοντας ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των περισσοτέρων browser έχουν ενεργοποιημένο το JavaScript, οι κυβερνοεγκληματίες απλά εισήγαγαν το script για το mining σε ιστότοπους με μεγάλη επισκεψιμότητα.

«Όταν κάποιος στοχεύει σε ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων, είναι ευκολότερο να τους προσεγγίσει έχοντας μολύνει ιστότοπους παρά απευθείας τις συσκευές τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κυβερνοεγκληματίες εισήγαγαν το script σε ιστότοπους με υψηλή επισκεψιμότητα, επηρεάζοντας κυρίως χρήστες σε Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία και Καζακστάν» εξηγεί ο Matthieu FaouMalware Researcher της ESET.

Με στόχο την «εξόρυξη» FeathercoinLitecoin και Moneroοι κυβερνοεγκληματίες εισήγαγαν κακόβουλο JavaScript σε ιστότοπους που οι χρήστες επισκέπτονται για να κάνουν streaming βίντεο και να παίξουν online παιχνίδια. Στους συγκεκριμένους ιστότοπους οι χρήστες παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ίδια ιστοσελίδα, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στο script «εξόρυξης» να τρέχει για περισσότερο χρόνο και να χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ από το σύστημα.

«Αυτή η μέθοδος mining είναι λιγότερο αποτελεσματική, καθώς είναι 1,5 έως 2 φορές πιο αργή σε σύγκριση με το mining με το κανονικό λογισμικό, αλλά αντισταθμίζεται από τον μεγαλύτερο αριθμό των χρηστών που επηρεάζει» προσθέτει ο Faou.

Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι η ύπαρξη mining για cryptocurrencies στη συσκευή ενός χρήστη, χωρίς τη συγκατάθεσή του, είναι εξίσου σοβαρή με την απόκτηση πρόσβασης στον υπολογιστή τους. Έτσι, οι προγραμματιστές τέτοιων υπηρεσιών θα πρέπει να το αναφέρουν με σαφήνεια πριν ξεκινήσουν τη διαδικασίαmining, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει σε ένα σχήμα που χρησιμοποιεί μεθόδους malvertising.

Ο Matthieu Faou δίνει μερικές συμβουλές για την προστασία των χρηστών ενάντια σε αυτή την απειλή:

  • Ενεργοποιήστε τη λειτουργία εντοπισμού για «Potentially Unsafe Applications end Potentially UnwantedApplications (PUA)» στις λύσεις ESET Internet Security/ESET NOD32 Antivirus/ESET Smart SecurityPremium. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να το εγκαταστήσετε μόνοι σας εδώ.
  • Διατηρήστε ενημερωμένη τη λύση διαδικτυακής ασφαλείας που διαθέτετε. Εδώ μπορείτε να ελέγξετε αν έχετε τις τελευταίες ενημερώσεις για λύσεις ESET για Windows για οικιακούς χρήστες.
  • Εγκαταστήστε μία εφαρμογή ad blocker στο/ους browser που χρησιμοποιείτε όπως το uBlock.
  • Επιπλέον, μπορείτε να εγκαταστήσετε μία εφαρμογή script blocker όπως το NoScript. Έχετε υπόψη σας ότι η εγκατάσταση ενός script blocker στον browser ενδεχομένως να απενεργοποιήσει ορισμένες λειτουργίες σε κάποιους ιστότοπους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το cryptocurrency web mining, επισκεφθείτε το ομώνυμο άρθρο Cryptocurrency web miningin union there is profit στο WeLiveSecurity.com