Συνεργασία των Qualcomm και Nokia για την ανάπτυξη του 5G NR

Qualcomm-5G-NR-mmWave-prototype

Η Qualcomm και η Nokia έχουν ανακοινώσει τα σχέδια τους για τη διεξαγωγή δοκιμών διαλειτουργικότητας και δοκιμών πεδίου που βασίζονται στις προδιαγραφές 5G New Radio (NR) Release-15 που αναπτύσσονται από το 3GPP. Η Qualcomm εισήγαγε επίσης το πρωτότυπο σύστημα 5W NR mmWave, το οποίο λειτουργεί σε ζώνες φάσματος χιλιοστομετρικών κυμάτων (mmWave) πάνω από 24 GHz και εξέδωσε μια λευκή βίβλο με τίτλο “Αντιμετώπιση της ισχυρής ευρυζωνικής ζήτησης κινητών τηλεφώνων το 2019 και πέρα”.

Το 5G NR θα επεκτείνει το φάσμα της μεσαίας ζώνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα 3 GHz μέσω προηγμένων τεχνικών όπως η μαζική MIMO. Το φάσμα των μεσαίων συχνοτήτων στην περιοχή των 3 έως 5 GHz αυξάνει την ορμή σε πολλές βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η Ευρώπη και η Κίνα, μεταξύ πολλών άλλων περιφερειών, επικεντρώνουν τις πρώιμες αναπτύξεις των 5G NR στη ζώνη των 3,5 GHz, ενώ η Ιαπωνία έχει προσδιορίσει επίσης τις ζώνες των 3,7 GHz και 4,5 GHz ως πρώιμους στόχους.

Η επέκταση σε ζώνες χιλιοστομετρικού κύματος (mmWave) θα είναι περίπου από 24GHz και πέρα. Το φάσμα mmWave θα προσφέρει τεράστιο όγκο χωρητικότητας με ακόμα μεγαλύτερα συνεχόμενα εύρος ζώνης, συνήθως μέχρι 800 MHz ανά χειριστή. Με πιο προηγμένο σχεδιασμό κεραιών και τεχνικές επεξεργασίας ραδιοσυχνοτήτων, το mmWave κινητοποιείται για την απόδοση πολλαπλών Gigabit επιδόσεων για περιπτώσεις ακραίων κινητών ευρυζωνικών χρήσεων.

Οι εταιρείες θα δοκιμάσουν end-to-end εφαρμογές μεταξύ του σταθμού βάσης και της συσκευής για την προσομοίωση σεναρίων πραγματικού κόσμου σε ένα ευρύ σύνολο περιπτώσεων χρήσης 5G NR και σεναρίων ανάπτυξης. Οι δοκιμές διαλειτουργικότητας θα παρακολουθούνται στενά με την πρώτη προδιαγραφή 3GPP 5G NR που θα αποτελεί μέρος της έκδοσης 15 και θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Οι εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης με φορείς εκμετάλλευσης δικτύων για να διεξαγάγουν δοκιμές πεδίου 5G NR over the air, ξεκινώντας από το 2018 σε διάφορες περιοχές, όπως η Κίνα, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Αυτές οι εταιρείες αναφέρουν ότι έχουν δεσμευτεί να καταστήσουν την κινητή 5G εμπορική πραγματικότητα το 2019 με βάση την συμβατή συμβατή υποδομή και συσκευές 5G NR.