Υποκλοπή στοιχείων στους λογαριασμούς Yahoo

yahoo

Εδώ και μερικές ημέρες, η Yahoo επιβεβαίωσε κάτι που λίγο ως πολύ όλοι υποψιαζόμασταν ότι έχει συμβεί. Ο λόγος για την περιβόητη φημολογία περί υποκλοπής στοιχείων 500 εκατομμυρίων χρηστών της εταιρείας από χάκερς, το 2014. Ως επιβεβαιωμένο γεγονός πλέον, μιλάμε για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στα χρονικά της διαδικτυακής ιστορίας.

Μολονότι οι χάκερς δεν απέκτησαν πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών ή κωδικών πρόσβασης, είναι πολύ πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών να είχε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ονόματα, διευθύνσεις email, τηλέφωνα ή ημερομηνίες γέννησης.

Μπορεί η Yahoo να διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε σχετικές ενημερώσεις προς τους χρήστες που πιθανόν να παραβιάστηκε ο λογαριασμός του, σε κάθε περίπτωση όμως, ανεξάρτητα από το αν συμπεριλαμβάνεστε ή όχι στη σχετική λίστα, καλό θα ήταν -αν δεν το έχετε ήδη κάνει- να πράξετε μια σειρά από συγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να διασφαλίσετε τις πληροφορίες που συνδέονται με τον προσωπικό σας λογαριασμό ή εμπεριέχονται σε αυτόν:

1. Αλλαγή κωδικού πρόσβασης

Θα πρέπει να αλλάξετε το password του λογαριασμού σας, χρησιμοποιώντας διαφορετικό κωδικό από άλλους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεστε. Είναι προφανές, ότι θα πρέπει να αποφύγετε εύκολους συνδυασμούς γραμμάτων ή αριθμών (π.χ. «12345» ή «password»). Ιδανικά ο νέος σας κωδικός θα πρέπει να αποτελεί συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Επιπρόσθετα, η αλλαγή των ερωτήσεων ασφαλείας, θα αποτελούσε ακόμη μια δικλείδα ασφαλείας.

2. Έλεγχος ταυτότητας δύο σημείων (Two Factor Authentication)

Με δεδομένο ότι οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν εύκολα ή δύσκολα να υποκλαπούν, ο διπλός έλεγχος ταυτότητας αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο διασφάλισης του λογαριασμού σας. Με την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων στο Yahoo, θα κληθείτε να αποφασίσετε αν θα ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Καταχωρώντας, λοιπόν, τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, κάθε φορά που θα συνδέεστε στο Yahoo, θα λαμβάνετε με sms έναν μοναδικό κωδικό που θα πρέπει να συμπληρώσετε ώστε να εισέλθετε επιτυχώς σε αυτόν.

3. Πραγματοποιείστε έναν γενικότερο και ενδελεχή έλεγχο στο λογαριασμό σας

 Το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από την επίθεση hacking στους servers της Yahoo, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε σημάδια παραβίασης στο λογαριασμού σας. Ελέγξτε τη συχνότητα με την οποία λαμβάνετε μηνύματα spam που σας προτρέπουν να κάνετε click σε εξωτερικούς συνδέσμους καθώς επίσης και αν λαμβάνετε emails από ύποπτες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σας ζητούν να παρέχετε προσωπικές πληροφορίες. Τέλος, ρίξτε μια ματιά και στα απεσταλμένα μηνύματα καθώς δεν είναι απίθανο να βρείτε κάποιο που δεν έχει σταλεί πραγματικά από εσάς…