40 χρόνια που άλλαξαν για πάντα τον κόσµο!

Macintosh

Το 1976 ιδρύεται η Apple Computer, Inc. από τους Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne. Χωρίς switches και χωρίς lights, ο Apple I ήταν ο πρώτος της υπολογιστής και πωλούνταν στην τιµή των $666,66 δολαρίων. Για τον Steve Jobs τότε, ο υπολογιστής ήταν το πιο αξιόλογο εργαλείο που έχει ποτέ δηµιουργήσει ο άνθρωπος και το αντίστοιχο ενός «ποδήλατου για το µυαλό». Το Μάιο του 1977 έγινε η πρεµιέρα του Apple II, ο οποίος γνώρισε µεγάλη εµπορική επιτυχία, ενώ λίγα χρόνια µετά µε την πεποίθηση ότι το GUI είναι το µέλλον, δύο οµάδες στην Apple ξεκίνησαν να δουλεύουν σε δύο ξεχωριστά projects. Όποιο ολοκληρώνονταν πρώτο θα ήταν και αυτό που θα έδινε στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να χρησιµοποιήσει για πρώτη φορά ένα µοντέρνο, γραφικό, περιβάλλον εργασίας. Νικητής αναδείχθηκε η Lisa το 1983 µε το όνοµά της να αποτελεί αντικείµενο συζήτησης από τότε. Ο Macintosh καθυστέρησε έναν ακόµη χρόνο, ενώ η θρυλική διαφήµιση του Ridley Scott µε τίτλο 1984 έδωσε την υπόσχεση ότι µε την άφιξή του νέου υπολογιστή η χρονιά εκείνη δεν θα ήταν σαν το δυστοπικό «1984» του George Orwell. Το mouse του άλλαξε σίγουρα τον κόσµο προς τον καλύτερο, αφού µε ένα κλικ µπορούσαν πλέον να γίνουν τα πάντα.

Ο Macintosh συνέχιζε για πολλά χρόνια να καλωσορίζει τους χρηστές του µε το χαµόγελο του Happy Mac, αλλά και να τους εξυπηρετεί µε πρωτοποριακές, για εκείνη την εποχή, εφαρµογές όπως το MacPaint και το MacWrite. Μετά την αποµάκρυνση του Steve Jobs, η περίοδος που σκολούθησε ήταν τα πέτρινα χρόνια της Apple µε τις πολύ χαµηλές πωλήσεις. Ο Steve γύρισε πίσω στην εταιρία το 1997 -κυριολεκτικά λίγο πριν κλείσει- και όλα άλλαξαν προς το καλύτερο. Το σύνθηµα «Think Different» έγινε σκοπός για την εταιρεία και τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ήταν αυτό το οποίο οδήγησε τον Steve Jobs να ανέβει µετά από πολλά χρόνια και πάλι στη «σκηνή» για να παρουσιάσει τον πρώτο iMac, έναν all-in-one υπολογιστή, που άλλαξε για µια ακόµη φορά το κατεστηµένο. «Η πίσω πλευρά αυτού του υπολογιστή», είπε χαρακτηριστικά εκείνη την ηµέρα, «είναι καλύτερη από την µπροστινή κάθε άλλου». Δεν είχε άδικο, αφού το διαφανές πλαστικό του περίβληµα έλκυε σαν µαγνήτης τα βλέµµατα όσων τον αντικρίζαν. Σε ορισµένα σηµεία η πλαστική αυτή επιφάνεια του πρώτου iMac G3, είχε ένα πολύ χαρακτηριστικό µπλε χρώµα (Bondi Blue). Αργότερα, αυτό έδωσε τη θέση του σε πολλά άλλα, που είχαν τα χαρακτηριστικά ονόµατα φρούτων: Tangerine, Lime, Strawberry, Blueberry, Grape… Yum! Ο iMac όµως δεν έµεινε γνωστός στην ιστορία µόνο επειδή διέφερε από όλους τους άλλους υπολογιστές που κυκλοφορούσαν τότε στην αγορά. Μεταξύ άλλων, «σκότωσε το floppy», αφού δεν είχε υποδοχή για δισκέτες, όπως όλοι οι άλλοι, ενώ ήταν ο πρώτος που είχε αποκλειστικά και µόνο θύρες USB για τη σύνδεση περιφερειακών. Όλα αυτά όµως αν και δηµιούργησαν αντιδράσεις δεν στάθηκαν εµπόδιο στην εµπορική του επιτυχία, αφού η εύκολη πρόσβαση στο Internet – µε δύο µόνο βήµατα, αλλά και η δυνατότητά του να αναπαράγει «multimedia» αρχεία µε το QuickTime, τον κατέστησαν έναν υπολογιστή που µε λίγες λέξεις η Apple περιέγραψε σε διαφήµισή της ως «Chic, not Geek». Όσο για το Happy Mac της περασµένης δεκαετίας, συνέχισε να χαµογελάει στον πρώτο iMac, όπως και σε κάθε άλλο Mac που ακολούθησε, από το εικονίδιο του Finder. Υπήρξαν όµως και άλλοι υπολογιστές της Apple που έµειναν αξέχαστοι σε πολλούς, όπως o πανίσχυρος Power Mac και o φορητός PowerBook – τον οποίο διαδέχθηκε αργότερα ο MacBook.

Η Apple όµως δεν ανέτρεψε τα δεδοµένα µόνο στην αγορά της πληροφορικής, αφού το 2003 έκανε ακριβώς το ίδιο και στη µουσική, µε το iTunes Music Store να προσφέρει σε όλους νόµιµα τη δυνατότητα να κατεβάσουν όποιο τραγούδι επιθυµούν πληρώνοντας µόνο 99 cents. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε φυσικά κατασκευάσει µια καινοτόµο συσκευή, ώστε να µπορέσουν επιτέλους να χωρέσουν «1000 τραγούδια στην τσέπη σου». Το πρώτο Apple Store άνοιξε τις πύλες του περίπου την ίδια χρονική περίοδο, όµως για ευνόητους λόγους η επισκεψιµότητά του είναι πολύ µικρότερη από εκείνη του App Store, που ήρθε 8 χρόνια αργότερα. Το OS X είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστηµα για υπολογιστές και το iOS είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστηµα για φορητές συσκευές. Και ενώ αυτά είναι πασίγνωστα, το Newton, το πρώτο PDA και η πρώτη συσκευή µε ικανότητα αναγνώρισης χειρόγραφου κειµένου, έχει µάλλον ξεχαστεί. Το άδειασµα του Trash γίνεται καθηµερινή συνήθεια στο OS X, τα Mac συνεχίζουν να ξεκινούν χαρµόσυνα µε µια συγχορδία σε ντο µείζονα και το MagSafe προστατεύει αποτελεσµατικά τα MacBook από ατυχή περιστατικά. Τα χρόνια περνούν και η µουσική είναι παντού: iPod Classic, iPod mini, iPod shuffle και αργότερα iPod touch. Το ίδιο όµως συνέβη και µε το κινητό τηλέφωνο και η Apple δεν θα µπορούσε παρά να ανατρέψει τα δεδοµένα και σε αυτόν τον χώρο, όπως και έκανε το 2007 µε το πρώτο iPhone.

Μια άλλη εξίσου επαναστατική συσκευή, το iPad, ήρθε λίγο αργότερα, αλλάζοντας για πάντα τον ορισµό του computing. Στην καθηµερινότητα έχουν πλέον προστεθεί «λέξεις» όπως οι iSight, iTunes και iMovie, ενώ το «I’m a PC. I’m a Mac» γίνεται το meme της εποχής. Οι τηλεφωνικές κλήσεις δίνουν τη θέση τους στο FaceTime, το Wi-Fi γίνεται γρηγορότερο µε το AirPort, και οι εύλογες ανησυχίες που προκαλεί η εµφάνιση της πολύχρωµης περιστρεφόµενης µπάλας στο OS X περιορίζονται µε το Time Machine και το Time Capsule, τα οποία αναλαµβάνουν να προστατέψουν τα πολύτιµα δεδοµένα κάθε χρήστη. Ανάµεσα σε αυτά και τα τραγούδια που «συνθέτουν» οι πιο δηµιουργικοί µε το GarageBand αλλά και οι παρουσιάσεις που ετοιµάζουν οι πιο παραγωγικοί µε το Keynote, είτε αγγίζοντας τη multi-touch οθόνη της iOS συσκευής τους, είτε χρησιµοποιώντας το Magic Mouse ή το Magic TrackPad του Mac τους.

Το iPhone εξελίσσεται ακόµη περισσότερο και υπακούει στο Hey Siri, ενώ κανείς δεν έχει αµφιβολία ότι για οτιδήποτε there’s an app for that, όπως επίσης και ότι το νέο point-and-click είναι το swipe-and-tap και ότι το νέο drag-and-drop είναι το pinch-to-zoom. Οι εποχές αλλάζουν και µαζί µε αυτές αλλάζουν και τα ονόµατα του OS X: Cheetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard, Lion και Mountain Lion τα αιλουροειδή. Mavericks, Yosemite και El Capitan οι γνωστές τοποθεσίες της Καλιφόρνια. Σχεδόν κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόµους χωρίς να φοράει τα χαρακτηριστικά λευκά ακουστικά EarPod στα αυτιά του, το Dock αποδεικνύεται πιο χρήσιµο από το taskbar, το Xcode «γεννάει» περισσότερες εφαρµογές από ποτέ και το Safari στο Internet εντείνεται, τόσο ενσύρµατα, όσο και ασύρµατα. Οι Retina οθόνες µε τα αµέτρητα, αόρατα pixels τους, γίνονται το standard για όλες τις συσκευές, ενώ τίποτα δεν φαίνεται να είναι ικανό να περιορίσει τη λάµψη τους εκτός ίσως από κάποιο Smart Cover. Το iMessage, που έχει τις ρίζες του στο προγενέστερο iChat, αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο δηµοφιλή µέσα επικοινωνίας και τα iBooks εκτοπίζουν τα χάρτινα βιβλία. Το Find my iPhone, αλλά και το Touch ID προστατεύουν αποτελεσµατικά κάθε iOS συσκευή και τεχνολογίες όπως το AirPlay και το AirDrop, διευκολύνουν την οριστική µετάβαση σε έναν αποκλειστικά ασύρµατο κόσµο. Οι συσκευές και οι υπηρεσίες της Apple βρίσκονται πλέον παντού: το Apple Watch, η πιο προσωπική από όλες τις συσκευές της, φοριέται στον καρπό του χεριού, το Apple Music καθορίζει το soundtrack της καθηµερινότητας, ενώ το Apple TV µε τις εφαρµογές του αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο.