Η Apple παρουσιάζει το τσιπ M4

M4 chip

Η Apple ανακοίνωσε σήμερα το M4, το τελευταίο τσιπ που προσφέρει εκπληκτικές επιδόσεις στο ολοκαίνουργιο iPad Pro. Κατασκευασμένο με χρήση τεχνολογίας 3 νανομέτρων δεύτερης γενιάς, το M4 είναι ένα σύστημα σε τσιπ (SoC) που προάγει την κορυφαία απόδοση ισχύος του πυριτίου της Apple και επιτρέπει την απίστευτα λεπτή σχεδίαση του iPad Pro.

Διαθέτει επίσης έναν εντελώς νέο κινητήρα οθόνης για να οδηγεί την εκπληκτική ακρίβεια, το χρώμα και τη φωτεινότητα της πρωτοποριακής οθόνης Ultra Retina XDR στο iPad Pro. Μια νέα CPU έχει έως και 10 πυρήνες, ενώ η νέα GPU 10 πυρήνων βασίζεται στην αρχιτεκτονική GPU επόμενης γενιάς που εισήχθη στο M3 και φέρνει Dynamic Caching, ιχνηλάτηση ακτίνων με επιτάχυνση υλικού και σκίαση με επιτάχυνση υλικού στο iPad για πρώτη φορά χρόνος. Το M4 έχει τον ταχύτερο Νευρωνικό Μηχανή της Apple ποτέ, ικανό για έως και 38 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο, το οποίο είναι ταχύτερο από τη μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας οποιουδήποτε υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης σήμερα. Σε συνδυασμό με το ταχύτερο εύρος ζώνης μνήμης, μαζί με τους επιταχυντές μηχανικής εκμάθησης επόμενης γενιάς (ML) στην CPU και μια GPU υψηλής απόδοσης, το M4 κάνει το νέο iPad Pro μια εξωφρενικά ισχυρή συσκευή τεχνητής νοημοσύνης.

Παρέχοντας ένα τεράστιο άλμα στην απόδοση σε σχέση με το προηγούμενο iPad Pro με M2, το M4 αποτελείται από 28 δισεκατομμύρια τρανζίστορ που κατασκευάστηκαν με τεχνολογία 3 νανομέτρων δεύτερης γενιάς που προάγει περαιτέρω την απόδοση ισχύος του πυριτίου της Apple. Το M4 διαθέτει επίσης έναν εντελώς νέο κινητήρα οθόνης σχεδιασμένο με πρωτοποριακές τεχνολογίες, επιτρέποντας την εκπληκτική ακρίβεια, χρωματική ακρίβεια και ομοιομορφία φωτεινότητας της οθόνης Ultra Retina XDR, μια οθόνη αιχμής που δημιουργήθηκε με το συνδυασμό του φωτός δύο πάνελ OLED.

Το M4 διαθέτει μια νέα CPU έως και 10 πυρήνων που αποτελείται από έως και τέσσερις πυρήνες απόδοσης και τώρα έξι πυρήνες απόδοσης. Οι πυρήνες επόμενης γενιάς διαθέτουν βελτιωμένη πρόβλεψη διακλάδωσης, με ευρύτερους κινητήρες αποκωδικοποίησης και εκτέλεσης για τους πυρήνες απόδοσης και μια μηχανή βαθύτερης εκτέλεσης για τους πυρήνες απόδοσης. Και οι δύο τύποι πυρήνων διαθέτουν επίσης βελτιωμένους επιταχυντές ML επόμενης γενιάς.

Το M4 προσφέρει έως και 1,5 φορές ταχύτερη απόδοση CPU σε σχέση με το ισχυρό M2 του προηγούμενου iPad Pro.1 Είτε εργάζεστε με σύνθετα αρχεία ορχηστρικής μουσικής στο Logic Pro είτε προσθέτοντας εξαιρετικά απαιτητικά εφέ σε βίντεο 4K στο LumaFusion, το M4 ενισχύει την απόδοση σε επαγγελματικές ροές εργασίας.

Η νέα GPU 10 πυρήνων της M4 βασίζεται στην αρχιτεκτονική γραφικών επόμενης γενιάς της οικογένειας τσιπ M3. Διαθέτει Dynamic Caching, μια καινοτομία της Apple που εκχωρεί τοπική μνήμη δυναμικά σε υλικό και σε πραγματικό χρόνο για να αυξήσει δραματικά τη μέση χρήση της GPU. Αυτό αυξάνει σημαντικά την απόδοση για τις πιο απαιτητικές επαγγελματικές εφαρμογές και παιχνίδια.

Η ανίχνευση ακτίνων με επιτάχυνση υλικού έρχεται για πρώτη φορά στο iPad και επιτρέπει ακόμη πιο ρεαλιστικές σκιές και αντανακλάσεις σε παιχνίδια και άλλες εμπειρίες με γραφικά. Η σκίαση πλέγματος με επιτάχυνση υλικού είναι επίσης ενσωματωμένη στη GPU και παρέχει μεγαλύτερη ικανότητα και αποτελεσματικότητα στην επεξεργασία της γεωμετρίας, επιτρέποντας πιο σύνθετες οπτικά σκηνές σε παιχνίδια και εφαρμογές με ένταση γραφικών. Η απόδοση επαγγελματικής απόδοσης σε εφαρμογές όπως το Octane ενισχύεται τεράστια με το M4 και τώρα είναι έως και τέσσερις φορές ταχύτερη από ό,τι στο M2. Με αυτές τις βελτιώσεις στη CPU και τη GPU, το M4 διατηρεί την κορυφαία απόδοση του πυριτίου της Apple ανά Watt. Το M4 μπορεί να προσφέρει την ίδια απόδοση με το M2 χρησιμοποιώντας μόνο τη μισή ισχύ. Και σε σύγκριση με το πιο πρόσφατο τσιπ υπολογιστή σε ένα λεπτό και ελαφρύ φορητό υπολογιστή, το M4 μπορεί να προσφέρει την ίδια απόδοση χρησιμοποιώντας μόλις το ένα τέταρτο της ισχύος.

Το M4 διαθέτει έναν απίστευτα γρήγορο Neural Engine — ένα μπλοκ IP στο τσιπ αφιερωμένο στην επιτάχυνση του φόρτου εργασίας AI. Αυτή είναι η πιο ισχυρή Neural Engine της Apple ποτέ, ικανή για εκπληκτικές 38 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο — μια εκπληκτική ταχύτητα 60 φορές από την πρώτη Neural Engine στο A11 Bionic. Μαζί με τους επιταχυντές ML επόμενης γενιάς στην CPU, την GPU υψηλής απόδοσης και την ενοποιημένη μνήμη υψηλότερου εύρους ζώνης, το Neural Engine κάνει το M4 ένα εξωφρενικά ισχυρό τσιπ για την τεχνητή νοημοσύνη. Και με λειτουργίες AI στο iPadOS, όπως Ζωντανοί υπότιτλοι για υπότιτλους ήχου σε πραγματικό χρόνο και Visual Look Up, που προσδιορίζει αντικείμενα σε βίντεο και φωτογραφίες, το νέο iPad Pro επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν εκπληκτικές εργασίες AI γρήγορα και στη συσκευή.

Το iPad Pro με M4 μπορεί εύκολα να απομονώσει ένα θέμα από το φόντο του σε ένα βίντεο 4K στο Final Cut Pro με ένα μόνο άγγιγμα και μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα μουσική σημειογραφία σε πραγματικό χρόνο στο StaffPad ακούγοντας απλά κάποιον να παίζει πιάνο. Και οι φόρτοι εργασίας συμπερασμάτων μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά και ιδιωτικά, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο στη μνήμη της εφαρμογής, την απόκριση της εφαρμογής και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το Neural Engine στο M4 είναι το πιο ικανό μέχρι τώρα της Apple και είναι πιο ισχυρό από οποιαδήποτε μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας σε οποιοδήποτε υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης σήμερα.

Το Media Engine του M4 είναι το πιο προηγμένο που κυκλοφορεί στο iPad. Εκτός από την υποστήριξη των πιο δημοφιλών κωδικοποιητών βίντεο, όπως τα H.264, HEVC και ProRes, φέρνει για πρώτη φορά την επιτάχυνση υλικού για το AV1 στο iPad. Αυτό παρέχει πιο αποδοτική αναπαραγωγή εμπειριών βίντεο υψηλής ανάλυσης από υπηρεσίες ροής.

Η αποδοτική απόδοση του M4 βοηθά το ολοκαίνουργιο iPad Pro να πληροί τα υψηλά πρότυπα της Apple για ενεργειακή απόδοση και να προσφέρει διάρκεια ζωής της μπαταρίας όλη την ημέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο χρόνο που χρειάζεται να συνδεθεί στην πρίζα και λιγότερη ενέργεια καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ζωής του.