Artcise CS80C Professional Carbon Fiber Tripod 2021 review

artcise cs80c

Στο σημερινό review θα δούμε ακόμα ένα τρίποδο της Artcise το CS80C το οποίο πληρεί πολλές απο τις προυποθέσεις που πρέπει να έχει να έχει ένα καλό τρίποδο.

Εδώ και λίγο καιρό έψαχνα ένα ταξιδιωτικό τρίποδο για να αντικαταστήσω ένα παλιό manfrotto που ήταν φτερό στον άνεμο, το οποίο όμως εκτός απο ελαφρύ να είναι και στοιβαρό ώστε να σηκώνει τουλάχιστον έναν τηλεφακό 70-200 f/2.8 χωρίς να τρεμοπαίζει για το κουβαλάω στις εξορμήσεις μου.

Τα αγαπημένα μου Leofoto αν και στη μισή τιμή απο τα αντίστοιχα gitzo παραμένουν αρκετά ακριβά και το 90% απο αυτά είναι κοντά σε ύψος, συν ότι έχει τόσο μεγάλη ποικιλία όπου ο αρχάριος χρήστης θα μπερδευτεί και πιθανόν να μην κάνει τη σωστή επιλογή αγοράς.

Σοβαρή υποψηφιότητα για αυτά που ψάχνω σε ένα travel tripod είχε το πάρα πολύ καλό Benro TMA38CL Mach3 9 X CF Series 3 το οποίο θα έκανε δυνατό ζευγάρι με την Benro GD3WH geared head που είχα αγοράσει πριν λίγο καιρό. Αν και φθηνότερο απο τα τρίποδα της leofoto και πάλι η τιμή του ήταν αρκετά υψηλή για τα λεφτά που ήθελα να δώσω, καθώς υπάρχουν και οι καλοκαιρινές διακοπες στη μέση συν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να φτιάξω κάποια πράγματα στο αυτοκίνητο οπότε τα λεφτά που μπορούσα να διαθέσω είχαν μειωθεί κατά πολύ.

Έχοντας μείνει απόλυτα ευχαριστημένος απο το ”γουρούνι” της Artcise (έχει βγάλει αναβάθμιση το οποίο είναι λίγο πιο ψηλό), είπα να ρίξω πάλι μια ματιά να δω αν έχει κάτι καινούριο να προσφέρει που να τηρεί τα θέλω μου και όπως καταλαβαίνετε είχαμε ακόμα έναν νικητή.

Το Artcise CS80C είναι μια φρέσκια αναβάθμιση του παλιού CS80C. Το τρίποδο είναι κατασκευασμένο απο ανθρακόνημα 10 στρώσεων με τα πόδια στο πιο χοντρό τους σημείο να είναι στα 32.5mm. Ζυγίζει μόλις 1.67kg, μπορεί να σηκώσει μέχρι 20kg και έρχεται με θήκη, εργαλεία και καρφιά. Έχει compact σχεδιασμό για καλύτερη μεταφορά στο χέρι ή στην τσάντα σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μονόποδο (bonus) καθώς το ένα πόδι είναι σχεδιασμένο να ξεκουμπούνει για αυτή τη δουλειά.

Το ύψος του φτάνει τα 1,70 κι αν το αγοράσετε με κεντρική κολώνα φτάνει τα 2,06 μέτρα. Το ύψος μου είναι 1,70. Το αγόρασα φυσικά χωρίς κεντρική κολώνα, το χρησιμοποιώ με έναν τομέα κλειστό, συν leveling base, συν τη κεφαλή, βάζοντας και τη μηχανή πάνω, μου κάθεται ιδανικά στο ύψος των ματιών μου.

Το τρίποδο είναι στιβαρό αν και δεν μου γέμισε στην αρχή το μάτι επειδή είχα συνηθίσει στο γουρούνι, αλλά χρησιμοποιώντας το με δυνατό αέρα και τον 70-200 f/2.8 πάνω του, όχι μόνο δεν απογοήτευσε αλλά δεν χρειάστηκε να προσθέσω έξτρα βάρος στον κεντρικό γάντζο του. Ούτε κουνήθηκε, ούτε τραντάχτηκε απο το βάρος το φακού.

Πάμε στην τιμή του τώρα. Εγώ το αγόρασα μόλις είχε πρωτοβγεί πριν απο κανένα μήνα και ήταν σε προσφορά στα 140 ευρώ ως τιμή εκκίνησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Με το φπα μου κόστισε 174 ευρώ. Να σημειώσω ότι με το νέο νόμο υπουχρεούται να σε χρεώσει το φπα της εκάστοτε χώρας αλλά τελωνείο δεν πλήρωσα. Αναφέρει το aliexpress ότι πρέπει να σου χρεώσει το φπα αλλά πρέπει να έχουν κάποια συμφωνία και οτιδήποτε έρχεται σε χώρα της Ευρωπαικής ένωσης (μέχρι 150 ευρώ?) δεν πληρώνεις τελωνείο.

Έχω παραγγείλει τον τελευταίο 1,5 μήνα 3 φορές απο το aliexpress και όντως τελωνείο δεν πλήρωσα ούτε μια φορά. Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το νέο CS80C κοστίζει 50 ευρώ παραπάνω χωρίς το φπα απο τη τιμή που το αγόρασα. Θα πρέπει να το παρακολουθείτε διότι παίζει η τιμή του ανάλογα τις προσφορές και τα κουπόνια έκπτωσης. Για αυτά που προσφέρει όμως εξακολουθεί να παραμένει value for money.

Το μόνο μειονέκτημα που βρήκα είναι ότι τα καρφιά που σου δίνει είναι κοντά και δεν σφίγγουν (απλά βιδώνουν) με αποτέλεσμα με τη χρήση να χαλαρώσουν κι αν δεν το έχεις στο νου σου μπορεί να τα χάσεις. Βέβαια υπάρχει ένα σετάκι στα 15 ευρώ που το πουλάει έξτρα το οποίο περιέχει πιο μακριά καρφιά τα οποία και βιδώνουν και έχουν και δακτύλιο στεγανοποίησης ώστε να μην περάσει σκόνη ή νερό μέσα στα πόδια αν το χρησιμοποιείτε σε ανάλογα περιβάλλοντα.

Αν κι εσείς ψάχνεται για ένα ψηλό, ελαφρύ ταξιδιωτικό τρίποδο το οποίο όμως θα είναι και στιβαρό πιστεύω ότι το CS80C είναι η τέλεια επιλογή. Απο εμένα παίρνει 10 με τόνο. Στοιχίζει τα μισά λεφτά απο το benro που ανέφερα παραπάνω σε σύγκριση με το οποίο έχει και ένα παραπάνω στρώμα ανθρακόνημα, είναι 300 γραμμάρια ελαφρύτερο και σηκώνει 2 κιλά περισσότερα, απο τα αντίστοιχα της leofoto είναι 2 και 3 φορές πιο φθηνό στα ίδια χαρακτηριστικά και για τα υπόλοιπα που παίζουν στην ίδια τιμή δεν αξίζει καν να τα αναφέρουμε καθώς δεν μπορούν να ταιριάξουν σε αυτά που προσφέρει το τρίποδο της Artcise.