Η Google διαγράφει ψεύτικες εφαρμογές Anti Virus από το Play Store

fake-av-apps-play-store

Πρόσφατα, η εφαρμογή CamScanner βρέθηκε με κακόβουλο λογισμικό που επηρέασε πολλούς χρήστες. Απομακρύνθηκε στη συνέχεια από το Google Play Store.

Σε παρόμοιες γραμμές, τώρα, τα Εργαστήρια Quick Heal Security έχουν εντοπίσει πολλές πλαστές εφαρμογές Anti Virus στο Google Play Store και ακολουθώντας την αναφορά της Quick Heal, η Google τις έχει διαγράψει.

Σύμφωνα με την αναφορά του Quick Heal, αυτές οι εφαρμογές φαίνεται να είναι γνήσιες εφαρμογές κατά της αποφυγής ιών / κατάργησης ιών με ονόματα όπως Virus Cleaner, Antivirus security κ.λπ., αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν τέτοια λειτουργικότητα. Οι ψεύτικες εφαρμογές Anti Virus έχουν ήδη ληφθεί 100.000 φορές από τους χρήστες.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι ο κύριος σκοπός αυτών των εφαρμογών είναι να εμφανίζουν διαφημίσεις και να αυξάνουν τον αριθμό λήψεων και δεν διαθέτουν μηχανές AV ή δυνατότητες σάρωσης, εκτός από μια προκαθορισμένη λίστα εφαρμογών (η οποία φαίνεται να είναι στατική) ως κακόβουλη ή καθαρή. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι αυτές οι εφαρμογές περιέχουν προκαθορισμένες λίστες πακέτων, όπως το whiteList.json, το blackListPackages.json και το blackListActivities.json.

Περιέχει επίσης μια λίστα προκαθορισμένων δικαιωμάτων και την χρησιμοποιεί για να δείξει κινδύνους που σχετίζονται με άλλες εφαρμογές. Ελέγχει τα εγκατεστημένα ονόματα πακέτων ενάντια στις προκαθορισμένες στατικές λευκές λίστες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανιχνεύεται ως εφαρμογή υψηλού κινδύνου επειδή το δικό του όνομα πακέτου δεν υπάρχει στο whitelist.json.

Εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει κάποια από αυτές τις εφαρμογές, καλό θα ήταν να την απεγκαταστήσετε αμέσως και να ελέγξετε προσεκτικά πριν κατεβάσετε οποιαδήποτε παρόμοια εφαρμογή.