Ο Elon Musk λανσάρει το «Grok» AI chat bot για να ανταγωνιστεί το ChatGPT

Grok-xAI-Logo

Το xAI του Elon Musk παρουσίασε ένα νέο chatbot που ονομάζεται Grok, το οποίο υποστηρίζεται από το προηγμένο μοντέλο μεγάλης γλώσσας Grok-1 και είναι στενά ενσωματωμένο με το X (πρώην Twitter). Ο Grok στοχεύει να ανταγωνιστεί τεχνολογικούς γίγαντες όπως η OpenAI, η Google και η Meta.

Σύμφωνα με την ομάδα xAI, ο Grok έχει σχεδιαστεί για να είναι μια τεχνητή νοημοσύνη εμπνευσμένη από τον «Οδηγό του Ωτοστόπ για τον Γαλαξία». Μπορεί να απαντήσει σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων και ακόμη και να προτείνει τις σωστές ερωτήσεις. Ο στόχος είναι ο Grok να λειτουργεί ως βοηθός έρευνας, βοηθώντας τους χρήστες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες, να επεξεργάζονται δεδομένα και να δημιουργούν νέες ιδέες.

Grok-1: Ένα ισχυρό μοντέλο γλώσσας

Το Grok-1 είναι η τελευταία έκδοση του Grok και έχει διανύσει πολύ δρόμο. Το xAI ξεκίνησε με το Grok-0, ένα πρωτότυπο με 33 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Το Grok-1 έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT-3.5 και Inflection-1. Υπολείπεται μόνο σε μοντέλα με περισσότερα εκπαιδευτικά δεδομένα και πόρους, όπως το GPT-4.

Το xAI αξιολόγησε το Grok-1 χρησιμοποιώντας διάφορα σημεία αναφοράς, όπως μαθηματικά προβλήματα και εργασίες κωδικοποίησης. Το Grok-1 διέπρεψε σε αυτές τις αξιολογήσεις, ξεπερνώντας τους συνομηλίκους του στην κατηγορία του.

Για την κατασκευή του Grok, η xAI χρησιμοποίησε ένα προσαρμοσμένο σύστημα εκπαίδευσης και συμπερασμάτων βασισμένο στα Kubernetes, Rust και JAX. Αντιμετώπισαν τις προκλήσεις της εργασίας με πολλές GPU, όπου ακόμη και μικρές αποτυχίες μπορούν να διαταράξουν ολόκληρη τη διαδικασία. Το xAI ξεπέρασε αυτές τις προκλήσεις εφαρμόζοντας ένα ισχυρό κατανεμημένο σύστημα που μπορεί να χειριστεί διάφορες αστοχίες.

Η Rust, μια γλώσσα προγραμματισμού, έπαιξε ζωτικό ρόλο στη δημιουργία μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής υποδομής για το xAI. Ελαχιστοποίησε την πιθανότητα σφαλμάτων στο σύστημά τους και επέτρεψε την ομαλή λειτουργία με ελάχιστη επίβλεψη.

Η xAI αναγνωρίζει ότι, ενώ η Grok μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει εσφαλμένα ή αντιφατικά δεδομένα. Δεσμεύονται να βελτιώσουν τις συλλογιστικές ικανότητες των συστημάτων AI τους.

Η xAI προσφέρει σε περιορισμένο αριθμό χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευκαιρία να δοκιμάσουν το πρωτότυπο Grok και να παράσχουν σχόλια. Μπορείτε να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Grok στον ιστότοπό τους.