Samsung logo

H Samsung είναι μια απο τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες στον χώρο των ηλεκτρονικών, ένας πραγματικός κολοσσός. Το μεγαλύτερο πρόβλημά της? Είναι ότι θέλει να γίνει Apple.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το mobile τμήμα της εταιρείας και γιατί αυτό αποτυγχάνει τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται στην κορυφή. Είμαστε ανεξάρτητοι, δεν πληρωνόμαστε απο κανέναν και θα τα πούμε έξω απο τα δόντια. Δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός όπως κάνουν άλλοι.

Όταν μετά την παρουσίαση των Galaxy S6 και S6 Edge όπου είχα προβλέψει την αποτυχία τους, είχαν πέσει να με φάνε ζωντανό και τα επικριτικά σχόλια έδιναν και έπαιρναν. Δύο τρίμηνα μετά, οι πενιχρές πωλήσεις των δύο συσκευών σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε η Samsung έρχονται για να με επιβεβαιώσουν και μπορώ να πω ότι πλέον χαμογελάω χαιρέκακα προς όλους τους κακεντρεχείς που αδυνατούν να κάνουν μια πολιτισμένη συζήτηση και να παραθέσουν τις απόψεις τους δίχως να τους τυφλώνει το μίσος για μια αντίπαλη εταιρεία.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το S6 είναι ίσως το καλύτερο Android smartphone (στα χαρτιά) που μπορείτε να αγοράσετε αυτή τη στιγμή. Η αποδοχή του απο τον κόσμο όμως δεν είναι αυτή που περίμενε η Samsung και βρίσκεται στο σημείο του κάθε πέρσι και καλύτερα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό?

Δυστυχώς η Samsung έχει τρελή εμμονή με το iphone και το αντιγράφει σε πάρα πολλά πράγματα. Θα πείτε ότι λίγο πολύ όλοι αντιγράφουν ο ένας τον άλλο αλλά όχι στον υπερβολικό βαθμό που το κάνει η Samsung με το iphone. Και ως γνωστόν ο δεύτερος που ακολουθεί πάντα έχει τη ρετσινιά ότι αντέγραψε. Απο το Galaxy S2 που ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της και μετά, η Samsung ψάχνει να βρεί την ταυτότητα και τη θέση της στον χώρο των τηλεφώνων. Τα προηγούμενα χρόνια φρόντιζε να ‘’σπαμάρει’’ την αγορά με μεγάλο αριθμό συσκευών σε βαθμό που είχε γίνει ενοχλητικό για τους χρήστες, μπερδεύοντάς τους κατά κύριο λόγο. Έτσι είχαμε τη δήλωση ότι φέτος θα διέθεταν λιγότερες και πιο ποιοτικές συσκευές. Και τι έκαναν? Αναίρεσαν τους εαυτούς τους (άρα χάνουν και σε αξιοπιστία) αφού κινήθηκαν πάλι στο ίδιο μοτίβο. Σίγουρα λιγότερες συσκευές αλλά και πάλι αρκετές.

Υποσχέθηκαν στον κόσμο ολοκαίνουριο design για τη ναυαρχίδα τους. Τι έκαναν? Μια παρά φύσιν σύζευξη, ένα τραβεστί τηλέφωνο, μια  Φρακενστάιν συσκευή, ένα τηλέφωνο χωρίς προσωπικότητα. Πήραν κομμάτια απο άλλες ναυαρχίδες και ένωσαν το παζλ. Gorilla glass σε όλη τη συσκευή απο Sony Xperia, unibody μεταλλική κατασκευή απο HTC, καμπύλες και κάτω μέρος του τηλεφώνου απο iphone. Εσωτερικα μενού ολόιδιο με iphone και όχι android, μέχρι και τον κόκκινο κύκλο των ειδοποιήσεων που έχει στα εικονιδία του το iphone έχει βάλει η Samsung στις συσκευές της. Ο αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος μετακόμισε στο home button όπως είναι στο iphone.Touchwiz, το κατά γενική ομολογία πιο άσχημο UI αντί για stock android. Αν θέλουμε να παραμετροποιήσουμε τη συσκευή μας υπάρχουν και οι launchers ξέρεις και δεν χρειαζόμαστε την δική σου. Θα έπρεπε η Google να απαγορεύει το καπέλωμα του λειτουργικού της όπως έκανε με το android wear αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Το μόνο premium που έχει πραγματικά αυτή η συσκευή είναι η τιμή της όπου στην Edge έκδοση ξεπερνάει ακόμα και αυτή του iphone. Συγνώμη, αλλά σε αυτά τα λεφτά ο κόσμος φυσικά και θα προτιμήσει το iphone ή μια android ναυαρχίδα με 150-200 ευρώ λιγότερα απο την πρότασή σου. Ο κόσμος δείχνει να μην πέφτει εύκολα πλέον θύμα του μάρκετινγκ και τους τιμωρεί με το να βλέπουν τις συσκευές τους να σκονίζονται στα ράφια των καταστημάτων.

Στο mobile τμήμα της πρέπει να έχει μαζέψει όλους τους άσχετους. Δεν εξηγείται λογικά αυτό που κάνουν. Σαμποτάρουν οι ίδιοι τις συσκευές τους βγάζοντας για ένα μοντέλο πολλές εκδόσεις. Και εξηγώ. Φέτος έχουμε το Galaxy S6, το Galaxy S6 Edge, το Galaxy S6 active, το Galaxy S6 Edge Plus που θα ανακοινωθεί στις 13 του μήνα και υπάρχει και φήμη για Galaxy S6 mini. Ένα μοντέλο, πέντε διαφορετικές συσκευές με κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Αρχίσατε να μπαίνετε στο νόημα? Καταλαβαίνετε γιατί δεν πουλάει η samsung? Εκεί στη Samsung παίρνουν χαμπάρι τι κάνουν και τι γίνεται? Κοιμούνται όρθιοι? Είναι σοβαροί? Συν ότι το Galaxy S6 Edge Plus που θα ανακοινωθεί παράλληλα με το Galaxy Note 5 θα του κόψει απο πωλήσεις αφού θα πρόσφέρεται στο ίδιο μέγεθος με τα ίδια χαρακτηριστικά με τη μόνη διαφορά ότι το Note διαθέτει τον Spen και λίγο διαφορετικό λογισμικό που στην τελική δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Συν ότι μέχρι τέλος του έτους είναι πιθανόν να ανακοινωθεί το Galaxy S7.

Να μην αναρωτιούνται λοιπόν τι φταίει και έχουν πατώσει. Έχουν χάσει τη μπάλα, είναι σε πανικό και δεν ξέρουν τι κάνουν. Το τμήμα χρειάζεται άμεσα εξυγίανση. Είναι βαρέλι χωρίς πάτο, μια μαύρη τρύπα, το μαγαζί είναι ζημιογόνο για την Samsung. Όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του. Διαφορετικά προβλέπω όπως απέσυρε διεθνώς τους υπολογιστές της και τους πουλάει μόνο τοπικά στην Κορέα, να κάνει το ίδιο κάποια στιγμή και με τα κινητά. Δεν θα ήταν και άσχημη ιδέα στο να πουλάει μόνο τηλεοράσεις, κλιματιστικά και ψυγεία στο οποίο είναι πραγματικά καλή.

Θα θέλαμε να ακούσουμε και την δική σας άποψη πάνω στο θέμα στα σχόλια παρακάτω.