iPhone SE & iPad Pro

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε ένα Apple event όπου ετεροχρονισμένα η εταιρεία ανακοίνωσε ένα μικρότερο iPhone και ένα iPad στην κλασική διάσταση των 9.7 ιντσών. Οι απόψεις για το iPhone SE είναι διχασμένες ενώ αντίθετα για το iPad Pro των 9.7” είναι κάτι παραπάνω απο θετικές.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έκανε αυτή τη κίνηση διότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών που αρέσκεται να χρησιμοποιεί μικρότερου μεγέθους συσκευές. Αυτό πλέον θα το δείξουν τα νούμερα των πωλήσεων. Από εκεί και πέρα αν εξαιρέσουμε τη χαμηλή ανάλυση της οθόνης και του παλιού τύπου αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων τα οποία παρέμειναν ίδια με το iPhone 5S, το υπόλοιπο hardware αποτελεί μια τεράστια αναβάθμιση για μια μικρή συσκευή. Διαθέτει τον ίδιο πανίσχυρο επεξεργαστή και GPU με τα iPhone 6 & 6 Plus καθώς και την ίδια κορυφαία κάμερα. Αν εξαιρέσουμε ότι δεν διαθέτει λειτουργία 3D Touch και πάλι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως το Apple Pay είναι διαθέσιμα να τα χρησιμοποιήσετε και με αυτή τη συσκευή. Οπότε για κάποιον που θέλει μια μικρότερη συσκευή σε μέγεθος αλλά με τα ίδια δυνατά χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων συσκευών,το SE είναι η ιδανική λύση. Είναι κάτι που έπρεπε να είχαν κάνει οι κατασκευαστές android συσκευών χρόνια τώρα. Οι mini εκδόσεις των ναυαρχίδων τους θα έπρεπε να έρχονται με το ίδιο hardware με τις κανονικές πλην το μέγεθος της οθόνης φυσικά και όχι να κόβουν specs απο αυτά. Από τη στιγμή που η Apple έκανε το πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση, σίγουρα θα το δούμε να γίνεται και στο android.

Το iPad Pro των 9.7 ιντσών είναι η συσκευή που όλοι περίμεναν να ανακοινωθεί πέρσι τον Σεπτέμβριο μαζί με τα νέα iPhones. Έστω και καθυστερημένα αυτό έγινε τώρα και είναι το δυνατότερο iPad που κατασκευάστηκε ποτέ αφού παρά το μικρό του μέγεθος, διαθέτει Pro χαρακτηριστικά, ίδια με τον μεγάλο του αδερφό συν κάποια έξτρα όπως το true tone display και τη κάμερα του 6S Plus. Και εδώ ανεξήγητα δεν διαθέτει λειτουργία 3D Touch όπως και το μεγάλο iPad Pro. Η Apple υποστηρίζει ότι η σειρά των iPad Pro μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν ένα Pc. Εν μέρει έχουν δίκιο αφού πλέον η CPU & GPU είναι σε επίπεδο όπου μπορούν να διαχειριστούν εύκολα τις περισσότερες εργασίες. Και πάλι εξαρτάται απο το πως χρησιμοποιεί ο καθένας έναν υπολογιστή. Για την πλειοψηφία που χρησιμοποιεί pc για περιήγηση στον ιστό, email, social media, youtube κλπ, το iPad είναι ο τέλειος αντικαταστάτης. Για όσον αφορά επεξεργασία εικόνας και βίντεο, θα αργήσουμε πάααααρα πολύ να δούμε μια φορητή συσκευή να μπορεί ισάξια να αντικαταστήσει ένα desktop pc και την άνεση φυσικά που προσφέρει το γραφείο σας. Φυσικά και μπορείτε να κάνετε light editing  στο iPad, αλλά όταν πχ δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να ανεβάσετε στο youtube βίντεο σας ένα custom thumbnail που είναι απο τα πιο απλά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε, εδώ παίρνει κόκκινη κάρτα. Όχι το μηχάνημα, αλλά στην προκειμένη η Google που δεν έχει διαθέσει το χαρακτηριστικό στην εφαρμογή της. Οπότε όταν οι προγραμματιστές της εκάστοτε εταιρείας αποφασίσουν να δώσουν στις mobile εφαρμογές τα ίδια χαρακτηριστικά που έχουν οι desktop εκδόσεις, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και για τον μη-επαγγελματία που ασχολείται με φωτογραφία, βίντεο κλπ, ότι το iPad Pro θα μπορούσε εύκολα να αντικαταστήσει το Pc του. Μέχρι να γίνει αυτό δεν βλέπω να υπάρχει λόγος για τους υπόλοιπους που κάνουν απλή χρήση του ίντερνετ γιατί να μην αντικαταστήσουν το παλιό pc τους με το πιο μοντέρνο, πιο δυνατό, πιο εύκολο στη χρήση και πάνω απ’όλα φορητό και εύκολο στη μεταφορά iPad Pro, ακόμα κι αν αυτό είναι το μεγάλο μοντέλο των 13 ιντσών.

Εν κατακλείδι, οι νέες συσκευές της Apple δεν είναι για όλους και θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσο η εταιρεία θα πετύχει τους στόχους της. Με το ανάλογο promotion πιστεύω ότι το iPad Pro θα μπορέσει να πάρει σημαντικό μερίδιο αγοράς απο αυτούς που θα αντικαταστήσουν το παλιό τους pc με ένα iPad για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Για το iPhone SE δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα πάει καλά. Η ιδέα είναι καλή. Δηλαδή top χαρακτηριστικά που έχει το τελευταίο μοντέλο της σε μια μικρότερη συσκευή με χαμηλότερη τιμή. Αλλά και πάλι το γεγονός ότι ξεκίνησε απο μια συσκευή που ήταν ένα απο τα χαρακτηριστικά του iPhone που το έκανε να ξεχωρίζει, σε δύο και τώρα τρεις συσκευές δεν είναι κάτι που μου αρέσει. Θα μου πείτε ότι οι εποχές αλλάζουν, αλλά θα σας υπενθυμίσω ότι αυτός είναι και ο πρώτιστος λόγος που οι συσκευές της Samsung πατώνουν σε πωλήσεις ακριβώς επειδή σπαμάρουν την αγορά με μια ντουζίνα διαφορετικές συσκευές και εκδόσεις μιας συσκευής πιστεύοντας ότι έτσι θα καλύψουν μια μεγάλη γκάμα χρηστών, αλλά το αποτέλεσμα το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι να σκονίζονται στα ράφια των καταστημάτων. Βέβαια η Apple δεν είναι Samsung και έχει πιο ηχηρό όνομα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα την βοηθήσει αν ακολουθήσει και αυτή παρόμοιο μονοπάτι. Διότι ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει κάποια στιγμή και για να μην το αφήσεις να γίνει αυτό θα πρέπει να έρθεις με νέες ιδέες και να μην ακολουθείς τον αποτυχημένο δρόμο των άλλων.