Leofoto G4 Geared head 2021 Review

leofoto_G4

Οι Geared heads αν και δεν είναι ευρέως γνωστές, αποτελούν για πολλούς το ιερό δισκοπότηρο. Επιτρέπουν γρήγορη και ακριβή σύνθεση του κάδρου. Συνεχίζουμε λοιπόν τα review μας στις κεφαλές με την Leofoto G4.

Τα περισσότερα geared heads όμως τείνουν να είναι βαριά, ακριβά, τεράστια και λιγότερο άκαμπτα από τα αντίστοιχα κλασικά ball heads. Η Leofoto G4 είναι μικρή και αρκετά φθηνή σε σύγκριση με άλλες για αυτά που προσφέρει, καθιστώντας δυνητικά την τέλεια κεφαλή για χρήση στο πεδίο.

Η G4 είναι σχεδόν ένα άμεσο αντίγραφο της κεφαλής Arca Swiss D4. Η Leofoto έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις στο συνολικό σχεδιασμό της κεφαλής. Οι ακριβείς μικρές ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε με τους μοχλούς για να φέρετε τη κάμερα εκεί που θέλετε, να την ευθυγραμήσετε, να πάρετε το τέλειο πανόραμα κλπ, αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στα ball heads.

Το highlight των προδιαγραφών της είναι το βάρος της καθώς ζυγίζει μόλις 690gr και το βάρος που μπορεί να σηκώσει το οποίο αγγίζει τα 20kg βάσει μετρήσεων του κατασκευαστή, οπότε καταλαβαίνετε ότι οποιοδήποτε setup μηχανής-φακού κι αν τοποθετήσετε πάνω δεν χρειάζεστε να ανησυχείτε για κάτι. Θα το σηκώσει και θα το κρατήσει εύκολα σε οποιονδήποτε προσανατολισμό. Είναι κατασκευασμένη απο ανοδιωμένο κράμα αλουμινίου με CNC μηχανική κατεργασία, κάτι που την καθιστά στοιβαρή και ανθεκτική κατασκευή.

Επιπλέον το μέγεθος της (αν και αρκετά μεγαλύτερο) που θυμίζει αρκετά ball head είναι ιδανικό για να χωρέσει στη θήκη του τριπόδου σας (αν αυτή έχει τον απαιτούμενο λίγο παραπάνω χώρο που αφήνουν συνήθως οι εταιρείες) τοποθετημένη πάνω σε αυτό. Είναι λοιπόν μια από τις πιο δελεαστικές προσανατολισμένες κεφαλές για ταξίδια και χρήση πεδίου.

Η εργονομία της G4 είναι εξαιρετική. Τα δύο gearing knobs είναι φυσικά τοποθετημένα για τις αντίστοιχες λειτουργίες tilt και leveling. Οι μοχλοί (knobs) είναι μεγάλοι, έχουν καλή αίσθηση στο χέρι και είναι απολαυστικοί στη χρήση. Οι δύο γραναζωτοί άξονες μπορούν να ξεκλειδωθούν από το γρανάζι με τους μεγάλους μοχλούς. Όταν ξεκλειδωθεί, η κεφαλή μπορεί να μετακινηθεί σαν να είχατε ένα ball head.

Αυτό που δεν μου άρεσε είναι ότι η panning base δεν χρησιμοποιεί γρανάζια όπως οι άλλοι δύο άξονες κίνησης, κατί που βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς έτσι μπορείτε να κάνετε γρήγορο και smooth panning αλλά θα προτιμούσα να ήταν πιο σφιχτή στη χρήση όπως πολλά rotating bases στα ball heads.

Συνολικά, μου αρέσει πολύ η G4 και είναι η αγαπημένη μου κεφαλή απο τη στιγμή που μου δίνει ευχάριστη εμπειρία χρήσης και μεγαλύτερη ευκολία στο καδράρισμα. Εάν αναζητάτε μια ελαφριά, καλά κατασκευασμένη κεφαλή για landscape, πανοράματα, αστροφωτογραφία, άγρια φύση κλπ, αυτή είναι η τέλεια επιλογή. Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο review η Leofoto προσφέρει πλέον ολοκληρωμένες λύσεις σε τρίποδα, κεφαλές, αξεσουάρ κλπ.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι απο το 2018 και μετά δεν είναι ευρέως διαθέσιμη για αγορά στην Ευρώπη. Μπορείτε κάλλιστα όμως να την βρείτε μέσω Ebay μεταξύ 350-400 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσετε τελωνείο.

NameLeofoto G4
TypeGeared
Stiffness About Vertical Axis1236 +/- 7 Nm/rad
Stiffness About Radial Axis593 +/- 7 Nm/rad
Retail Price$380
Weight1.499 lbs (0.68 kgs)
Manufacturer weight rating44 lbs (19.96kgs)
Maximum Height4.0 in (10.2 cm)
Base Diameter2.36 in (6.0 cm)
Ball DiameterN/A mm
Tension Controlyes
Panning Lockyes
Quick ReleaseArca Clamp