LS-223C

Υπάρχουν φορές που χρειάζεται ή προτιμάται ένα μικρότερο τρίποδο από ένα μεγαλύτερο. Όταν ερευνούσα επιλογές για ένα μικρό τρίποδο, ήθελα να βρω ένα που να έχει καλή απόδοση, ποιοτικά υλικά, κατασκευή και καλό σχεδιασμό (LS-223C).

Επειδή ένα απο τα brands που μου αρέσει να χρησιμοποιώ και έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος είναι αυτό της Leofoto, έχοντας κατά νου ότι ένα μικρό αλλά δυνατό τρίποδο πρέπει να υπάρχει στον εξοπλισμό μου για διάφορες αποστολές, αποφάσισα να επενδύσω στο μίνι τρίποδο της εταιρείας το Ranger LS-223C ενώ σαφώς είχα την επιλογή να πάω σε κάτι πιο φθηνό με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Το Leofoto LS-223C είναι βασικά μια μικρή έκδοση του LS-284C. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των δύο τρίποδων είναι σχεδόν πανομοιότυπες, με εξαίρεση το μέγεθος. Το Leofoto LS-223C είναι ένα μίνι τρίποδο με τέλειο μέγεθος για table-top φωτογραφία, macro κλπ.

Τα πόδια κατασκευάζονται με χρήση 10 στρώσεων από ανθρακονήματα TORAYCA. Τα εξαρτήματα αλουμινίου του τρίποδου είναι επεξεργασμένα με ακρίβεια CNC. Το τρίποδο έρχεται με καρφιά, τσάντα μεταφοράς, κλιπ για να κρεμάτε βάρος και κιτ εργαλείων. Η τσάντα μεταφοράς είναι μαύρη νάιλον και έχει ιμάντα ώμου. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει το τρίποδο με ένα μικρό ball-head και τα παρεχόμενα αξεσουάρ. Η Leofoto παρέχει φυσικά 10ετή εγγύηση.

Κάθε πόδι έχει τρία τμήματα και δύο twist locks οι οποίες είναι εύκολες στη χρήση και έχουν ομαλή περιστροφή. Δεν υπάρχει ολίσθηση όταν είναι κλειδωμένα για να ασφαλίσουν τα πόδια. Οι γωνίες των ποδιών μπορούν να ρυθμιστούν σε 25, 55 και 85 μοίρες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Το LS-223C δεν συνοδεύεται από κεντρική στήλη, αλλά μπορεί να παραγγελθεί ξεχωριστά. Η ποιότητα κατασκευής του τρίποδου είναι εξαιρετική. Είναι σταθερό και καλοφτιαγμένο. Δεν υπάρχει τίποτα το περιττό πάνω του.

Δεν είναι το παραδοσιακό τρίποδο καθώς το ύψος του περιορίζεται στα 34 εκατοστά, αλλά μπορεί να υποστηρίξει κάθε είδους κάμερα και φακούς με το ανάλογο ball-head.

Τα projects μου για την ώρα όπου χρησιμοποίησα το Leofoto LS-223C αφορούσαν τη φωτογράφιση αντικειμένων από επίπεδη επιφάνεια όπως ένα τραπέζι και macro φωτογράφιση σε εξωτερικό χώρο. Η απόδοση του τρίποδου ήταν εκπληκτική. Έχει αποδειχθεί πολύ σταθερό και ευέλικτο. Το μικρό μέγεθος και η ικανότητα να φτάνει το τρίποδο σχεδόν στο έδαφος ήταν αυτό που έψαχνα για τα συγκεκριμένα είδη φωτογραφίας. Η ρύθμιση του τρίποδου σε διαφορετικά ύψη και γωνίες έχει δείξει ότι αποδίδει καλά ανεξάρτητα από το πώς είναι στημένο. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει το ultimate test τοποθετώντας πάνω του τον Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 οπου και πέρασε με επιτυχία. Οπότε μπορώ άφοβα να πω ότι είμαι κάτι παραπάνω απο ευχαριστημένος με την συγκεκριμένη αγορά.

Η τιμή του παίζει. Εξαρτάται απο που θα το αγοράσετε. Πρόκειται για ένα ακριβό τρίποδο παρά το μικρό του μέγεθος. Ο επίσημος αντιπρόσωπος της Leofoto στην Ελλάδα η Ariston BTS Photography τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το πουλάει σετ με τη κεφαλή ΕΒ-36 στα 222 ευρώ, στο amazon.de μπορείτε να το βρείτε σκέτο χωρίς κεφαλή στα 144 ευρώ και στο ebay μπορείτε να το βρείτε σκέτο απο 86 ευρώ και σετ με την κεφαλή LH-25 στα 113 ευρώ. Βέβαια παίζει δυνατά πάντα να πληρώσετε τελωνείο γι’αυτό υπάρχουν και αυτές οι διαφορές στις τιμές. Εγώ το είχα αγοράσει σκέτο στα 95 ευρώ και το είχα συνδυάσει με ball-head της Neewer που να ταιριάζει στη διάμετρο του τριπόδου (συνολική αγορά 120 ευρώ), ενώ κάλλιστα αν θέλω μπορώ να το χρησιμοποιήσω με το τερατάκι ARTCISE MB52 όπου μπορώ να τοποθετήσω άνετα πάνω του ότι φακό θέλω, but it’s not the case here.

LEOFOTO LS-223C SPECIFICATIONS

Max height is 13.8″ (350mm)
Min height is 1.8″ (45mm)
Max Load is 22.0lb (10kg)
Folded length is 8.0″ (202mm)
Weight is 1.2lb (0.53kg)