MediaTek Dimensity 9200

Η MediaTek ανακοίνωσε το Dimensity 9200, το τελευταίο κορυφαίο SoC της εταιρείας, όπως είχε υποσχεθεί.

Είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία διαδικασίας 4nm δεύτερης γενιάς της TSMC που έχει καλύτερη σχεδίαση πακέτου απαγωγής θερμότητας και η κορυφαία απόδοση της CPU κατανάλωση ενέργειας μειωμένη κατά 25%, σε σύγκριση με τον προκάτοχό της, λέει η εταιρεία.

Είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί τον πιο πρόσφατο πυρήνα 1 x ARM Cortex-X3 με χρονισμό στα 3,05 GHz και 3 x 2,85 GHz A715 απόδοσης πυρήνα διατηρώντας τους 4 x 1,8 GHz A510 αποδοτικούς πυρήνες CPU. Στην εκδήλωση, η εταιρεία είπε ότι έχει επιτύχει 1,26 εκατομμύρια πόντους στο AnTuTu ξεπερνώντας όλες τις τρέχοντες Android ναυαρχίδες.

Το SoC διαθέτει μια νέα GPU Immortalis-G715, η οποία υπόσχεται βελτίωση απόδοσης 32% σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Υποστηρίζει επίσης μηχανισμό ανίχνευσης ακτίνων βάσει υλικού και τεχνολογία απόδοσης μεταβλητού ρυθμού.

Η MediaTek είπε ότι έχει συνεργαστεί με το Dark Zone Breakout της Tencent για την ενεργοποίηση της τεχνολογίας εντοπισμού ακτίνων για φορητές συσκευές και τη δημιουργία της απόλυτης εμπειρίας παιχνιδιού για τους gamers. Δουλεύοντας στη βελτιστοποίηση μηχανών παιχνιδιών και τη σχολαστική στίλβωση, υπόσχεται ρεαλιστικά εφέ, όπως σκιές, αντανακλάσεις και φωτισμό περιβάλλοντος.

Το Dimensity 9200 υποστηρίζει την τεχνολογία παιχνιδιών HyperEngine 6.0 της MediaTek για γρήγορη, ρευστή δράση, ώστε οι gamers να μπορούν να βυθιστούν σε κάθε σκηνή, με επικές λεπτομέρειες.

Το τσιπ υποστηρίζει LPDDR5X 8533Mbps RAM και UFS 4.0 με Multi-Circular Queue (MCQ) που παρέχει σε κάθε πυρήνα CPU Cortex-A510 άμεση πρόσβαση στην αποθήκευση, ενισχύοντας σημαντικά τη μετάδοση δεδομένων σε εφαρμογές πολλαπλών νημάτων.

Οι βελτιώσεις της μονάδας επεξεργασίας AI (APU 690) έκτης γενιάς του chipset περιλαμβάνουν έως και 35% ταχύτερη απόδοση στο σημείο αναφοράς ETHZ5.0 σε σύγκριση με την APU πέμπτης γενιάς και επίσης μειώνει την κατανάλωση ενέργειας διαφόρων εφαρμογών AI.

Με την τεχνολογία eXtreme Power Saving για εργασίες μείωσης θορύβου AI και AI-super ανάλυσης, το Dimensity 9200 υπόσχεται έως και 30% εξοικονόμηση ενέργειας με AI-NR και 45% εξοικονόμηση ενέργειας με AI-SR σε όλες τις οπτικές εφαρμογές.

Το MediaTek Imagiq 890 μπορεί να τραβήξει τις ακατέργαστες εικόνες απευθείας από τον αισθητήρα, κάνοντας την κάμερα AI πιο γρήγορη και επεκτείνοντας την μπαταρία περισσότερο από ποτέ.

Είναι το πρώτο τσιπ στον κόσμο που υποστηρίζει εγγενή αισθητήρα RGBW. Οι αισθητήρες RGBW δίνουν 30% περισσότερη ευαισθησία στο φως και αυτό το τσιπ είναι το πρώτο που τους υποστηρίζει εγγενώς, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα απόδοσης ισχύος 34%. Η λήψη βίντεο και φωτογραφιών HDR και χαμηλού φωτισμού παράγουν φωτεινότερες, πιο ευκρινείς εικόνες με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Υποστηρίζει Full HD+ έως 240Hz, WHQD έως 144Hz και 5K (2,5Kx2) έως 60Hz, με τεχνολογία προσαρμοστικού ρυθμού ανανέωσης για ομαλή εμπειρία χρήστη.

Με υποστήριξη για οθόνες gaming εξαιρετικής απόδοσης, εντυπωσιακή ανάλυση και εκτεταμένα αναδιπλούμενα σχέδια, η τεχνολογία οθόνης MediaTek MiraVision 890 του chipset ζωντανεύει το περιεχόμενο.

Το MediaTek AI Region PQ προσδιορίζει περιοχές, αντικείμενα και σκηνές σε κάθε εικόνα και εφαρμόζει επιλεγμένες βελτιώσεις όπως AI-Color, μείωση θολώματος και παρακολούθηση bokeh αντίστοιχα σε στατικές λήψεις, σε κίνηση και για πολλά άτομα μαζί.

Το MediaTek AI-SR/MEMC επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ενώ επίσης αναβαθμίζει αυτόματα τα μέσα ροής στην εγγενή ανάλυση και ρυθμό καρέ της οθόνης και το MediaTek Smart BluLight Defender εξασφαλίζει μια άνετη εμπειρία θέασης.

Το Dimensity 9200 είναι η πρώτη πλατφόρμα smartphone με δυνατότητα Wi-Fi 7, που υποστηρίζει ταχύτητες δεδομένων έως και 6,5 Gbps. Το chipset ενσωματώνει ένα προηγμένο, ενσωματωμένο μόντεμ 5G με AI για ταχύτερη αναζήτηση δικτύου, ανάκτηση σύνδεσης 5G από νεκρές ζώνες και άλλες έξυπνες βελτιώσεις συνδεσιμότητας.

Προσφέρει επίσης απρόσκοπτες εμπειρίες 5G με την ομαλή εναλλαγή μεταξύ μακράς εμβέλειας sub-6GHz και υπερταχείας σύνδεσης mmWave ταυτόχρονα. Η τεχνολογία Bluetooth 5.3 και συνύπαρξης Wi-Fi της MediaTek επιτρέπει σε Wi-Fi, ήχο χαμηλής ενέργειας Bluetooth (LE) και ασύρματα περιφερειακά όπως τα gamepad να συνδέονται ταυτόχρονα χωρίς παρεμβολές.

Επιπλέον, το σύστημα διπλής κεραίας του chipset αλλάζει έξυπνα μεταξύ κεραιών εξαιρετικής απόδοσης και κεραιών εξαιρετικά χαμηλής ισχύος με βάση τις ανάγκες των χρηστών σε πραγματικό χρόνο.

Το MediaTek Dimensity 9200 θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2022. Στην εκδήλωση παρουσίασης στην Κίνα, η vivo επιβεβαίωσε ότι θα είναι ένα απο τις πρώτες που θα κυκλοφορήσει τηλέφωνο με Dimensity 9200.

Επιπλέον, στελέχη των OPPO, Xiaomi, HONOR, Transsion, ASUS ROG και άλλων, δήλωσαν ότι ανυπομονούν να κυκλοφορήσουν εξοπλισμένα με το τσιπ Dimensity 9200 χωρίς να επιβεβαιώσουν τους αριθμούς μοντέλων.