Το Qualcomm Snapdragon Game Super Resolution προσφέρει gaming 4K, καλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας στο κινητό

Snapdragon_elite_gaming

Η Qualcomm παρουσίασε επίσημα το Snapdragon Game Super Resolution (GSR), μια νέα λειτουργία Snapdragon Elite Gaming που μπορεί να βελτιστοποιήσει τα γραφικά των παιχνιδιών για κινητά και την κατανάλωση μπαταρίας.

Snapdragon Elite Gaming

Υπόσχεται εξαιρετικές εμπειρίες παιχνιδιού για όλους, με πολυάριθμες λειτουργίες παιχνιδιών σε επίπεδο επιτραπέζιου υπολογιστή. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παιχνιδιού στα 144 καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS) διατηρώντας παράλληλα εξαιρετικά ομαλά γραφικά με αληθινό 10-bit HDR που προσφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο αποχρώσεις χρώματος.

Επιπλέον, το Snapdragon παρέχει πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες gaming για φορητές συσκευές, όπως το Hardware Accelerated Ray Tracing σε πραγματικό χρόνο, υποστήριξη για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις Unreal Engine 5, VRS και Vulkan 1.3.

Η Super Resolution στο gaming αναφέρεται στην τεχνική της αναβάθμισης της ανάλυσης ενός παιχνιδιού από χαμηλότερη ανάλυση στην αρχική του ανάλυση, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση και εξοικονομώντας ενέργεια.

Αν και η διγραμμική παρεμβολή είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος αναβάθμισης, μπορεί να οδηγήσει σε θολές άκρες και λεπτομέρειες, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα των γραφικών. Άλλες χρονικές τεχνικές είναι διαθέσιμες για τη βελτίωση της ποιότητας, αλλά αυτές απαιτούν στοιχεία που δεν είναι συνήθως διαθέσιμα στους τρέχοντες αγωγούς απόδοσης για κινητά.

Κατανόηση του Snapdragon Game Super Resolution (GSR)

Το Snapdragon Game Super Resolution (GSR) είναι μια τεχνική σούπερ ανάλυσης που αναπτύχθηκε από την Qualcomm Snapdragon Studios για την επίτευξη βέλτιστης ποιότητας σούπερ κλιμάκωσης με μέγιστη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για μια λύση χωρικής επίγνωσης με ένα πέρασμα και την πιο πρόσφατη λειτουργία πρώτης κυκλοφορίας για φορητές συσκευές και παιχνίδια XR.

Το GSR είναι συμβατό με διάφορες GPU, αλλά αποδίδει καλύτερα σε πλατφόρμες Snapdragon. Έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την απόδοση του παιχνιδιού και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε συσκευές με δυνατότητα Snapdragon και είναι προς το παρόν προσβάσιμο σε επιλεγμένους συνεργάτες.

Με το Snapdragon GSR, οι παίκτες μπορούν να απολαμβάνουν πιο ευκρινείς εικόνες 4K σε παιχνίδια 1080p και να απολαμβάνουν 60+ FPS σε παιχνίδια που προηγουμένως περιορίζονταν στα 30 FPS. Επιπλέον, το Snapdragon GSR επιτρέπει στους παίκτες να δώσουν προτεραιότητα στις προτιμήσεις τους για ανάλυση, ρυθμό καρέ και διάρκεια μπαταρίας, παρέχοντας μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία παιχνιδιού.

Το Snapdragon GSR είναι μια τεχνική χωρικής αναβάθμισης σχεδιασμένη για GPU Snapdragon Adreno που χρησιμοποιεί δυναμική κλιμάκωση με επίγνωση του εύρους και προσαρμοσμένη διοχέτευση για την παροχή γραφικών υψηλής ποιότητας εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια. Ξεπερνά τις άλλες λύσεις αναβάθμισης για φορητές συσκευές κατά δύο φορές.

Το Snapdragon Game Super Resolution (GSR) επιτυγχάνει γρήγορη αναβάθμιση στο υλικό Snapdragon χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερες καταχωρίσεις, δείγματα υφής και οδηγίες Αριθμητικής Λογικής Μονάδας (ALU).

Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές αναβάθμισης που απαιτούν τουλάχιστον δύο περάσματα πάνω από την εικόνα εισόδου, το GSR ενσωματώνει την αναβάθμιση και την ευκρίνεια άκρων σε ένα μόνο πέρασμα.

Αυτό μειώνει την καθυστέρηση, τη χρήση του διαύλου μνήμης, την κατανάλωση ενέργειας και αυξάνει την ταχύτητα. Επιπλέον, η GSR χρησιμοποιεί λιγότερες οδηγίες και δείγματα υφής ALU από τους ανταγωνιστές της, με αποτέλεσμα πολύ καλύτερη χρήση του επεξεργαστή shader, μειωμένους χρόνους καρέ και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Το GSR χρησιμοποιεί ένα παράθυρο 12 πυρήνων όπου μόνο το πράσινο κανάλι χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της φωτεινότητας, καθώς το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο σε αυτό το χρώμα. Το Snapdragon GSR χρησιμοποιεί παρεμβολή τριών συστατικών και χρησιμοποιεί μόνο ένα στοιχείο pixel για κάθε υπολογισμό δείγματος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα συνολικά 15 οδηγίες υφής.

Οι GPU Adreno μπορούν να αποκρύψουν πλήρως την καθυστέρηση δείγματος υφής, επιτρέποντας στους επεξεργαστές shader να χρησιμοποιηθούν 100%. Επιπλέον, η μέθοδος one-pass του GSR μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους μετα-επεξεργασίας, όπως η χαρτογράφηση τόνου, για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την απόδοση.