Μυστικά τρικ για το Mail στο iOS

iOS,Mail

Όπου και αν βρίσκεσαι και κάθε στιγµή, το Mail στο iOS είναι αυτό που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι εύκολα την ηλεκτρονική σου αλληλογραφία. Το χρησιµοποιείς όταν είσαι µακριά από το γραφείο για να παραµένεις σε επαφή µε τους συνεργάτες σου, αλλά και για να µοιράζεσαι µε τα αγαπηµένα σου πρόσωπα ιδέες, σκέψεις ή ακόµη και τα αστεία βίντεο που ανακαλύπτεις στο Internet.

Στα εισερχόµενά σου είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν χιλιάδες µηνύµατα, εκτός και αν έχεις προτιµήσει να χρησιµοποιείς φίλτρα φακέλους και «σηµαίες» για να οργανώσεις ορισµένα τουλάχιστον από αυτά. Ανεξάρτητα όµως από τους λόγους για τους οποίους το χρησιµοποιείς άλλα και τον τρόπο που έχεις επιλέξει για να οργανώσεις την αλληλογραφία σου, το Mail, παρά την φαινοµενική απλότητά του, κρύβει πολλά µυστικά που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς ακόµη πιο αποτελεσµατικά τα email σου: Μερικές απλές χειρονοµίες αρκούν για να τα βάλεις σε τάξη, ενώ θα ανακαλύψεις ότι µόνο ένα άγγιγµα ή ένα swipe του δαχτύλου σου είναι ικανό σε αρκετές περιπτώσεις να σε διευκολύνει αφάνταστα ή ακόµη και να βελτιώσει την καθηµερινότητά σου!

Mail, Τίποτα άλλο

Δεν έχει σηµασία αν προτιµάς το Yahoo! ή το Gmail, αν «ανέχεσαι» το Exchange ή αν έχεις επιλέξεις να εµπιστευθείς το iCloud και για τα email σου. Το Mail στο iOS θα σου επιτρέψει πολύ εύκολα να έχεις πρόσβαση σε έναν ή περισσότερους λογαριασµούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ώστε να δέχεσαι και να στέλνεις µηνύµατα οποιαδήποτε στιγµή και οπουδήποτε. Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, τότε πήγαινε στις ρυθµίσεις για τα «Μηνύµατα, επαφές, ηµερολόγια» του iOS και επίλεξε «Προσθήκη Λογαριασµού» ώστε να ξεκινήσεις να χρησιµοποιείς το Mail και να ανακαλύψεις τις πανίσχυρες, πλην όµως εύχρηστες, λειτουργίες του. Θα διαπιστώσεις ότι θα µπορείς να µοιράζεσαι απλούστερα από ποτέ οτιδήποτε µε τους συνεργάτες ή τους φίλους σου: Τις σηµειώσεις και τις ιδέες που έχεις καταγράψει στο Notes, έγγραφα από το Pages, λογιστικά φύλλα από το Numbers, παρουσιάσεις από το Keynote, ενδιαφέροντα links από το Safari, φωτογραφίες που έχεις στο άλµπουµ σου, όπως και οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στη συσκευή σου. Θα µπορέσεις επίσης να διαχειριστείς ευκολότερα από ποτέ όλα τα συνηµµένα αρχεία, αλλά και να τα αποθηκεύσεις στο iCloud Drive, ενώ αν κάποια στιγµή χρειαστεί να «επέµβεις» σε ένα PDF ή µια εικόνα θα µπορέσεις να το κάνεις απευθείας µε τη βοήθεια της Σήµανσης (Markup). Το Mail είναι πραγµατικά πανίσχυρο και καθώς είναι αναπόσπαστο τµήµα του iOS, συνεργάζεται αρµονικά µε όλες τις άλλες εφαρµογές που αγαπάς να χρησιµοποιείς καθηµερινά στη συσκευή σου!.

Tip: Τη στιγµή που συντάσσεις ένα email µπορείς µε ένα γρήγορο διπλό άγγιγµα στο κυρίως «σώµα» του να έχεις πρόσβαση σε διάφορες επιλογές. Ανάµεσά τους βρίσκονται και εκείνες που θα σου επιτρέψουν να προσθέσεις µια φωτογραφία ή βίντεο από το άλµπουµ σου, αλλά και να συνάψεις κάποιο αρχείο που βρίσκεται αποθηκευµένο στο iCloud Drive σου. Αν θελήσεις να επισηµάνεις οτιδήποτε σε µια εικόνα ή ένα έγγραφο PDF – όπως π.χ. να προσθέσεις µια χειρόγραφη σηµείωση, να κυκλώσεις κάποια λεπτοµέρεια ή να προσθέσεις ένα βέλος για να στρέψεις την προσοχή σε κάποια λεπτοµέρεια – µπορείς πολύ εύκολα να το κάνεις απευθείας από το Mail µε ένα double-tap και την επιλογή Σήµανση.

Ξεχωριστές ειδοποιήσεις για εκλεκτά πρόσωπα!

Όπως είναι φυσικό, το Mail θα σε ειδοποιεί άµεσα για κάθε νέο email που λαµβάνεις. Αν αυτό συµβαίνει περιστασιακά τότε µια ακόµη γνωστοποίηση θα σου είναι ευπρόσδεκτη. Αν όµως δέχεσαι καθηµερινά δεκάδες ή, ακόµη χειρότερα, εκατοντάδες µηνύµατα, τότε είναι βέβαιο πως οι αµέτρητες ειδοποιήσεις θα σε κουράσουν και δεν αποκλείεται να µάθεις να τις αγνοείς. Εξάλλου, δεν είναι όλα τα email που δέχεσαι εξίσου σηµαντικά: Τα newsletters θα ήταν προτιµότερο να τα δεις µε την ησυχία σου όταν έχεις ελεύθερο χρόνο, ενώ τα spam που ενίοτε «ξεφεύγουν» από τα φίλτρα του provider σου θα ήταν προτιµότερο να µην επιζητούσαν ποτέ την προσοχή σου. Μια πιθανή λύση θα ήταν να απενεργοποιήσεις ολοκληρωτικά τις ειδοποιήσεις για όλα τα νέα email, όµως τότε δεν θα µπορούσες να δεις εγκαίρως εκείνα που πραγµατικά σε ενδιαφέρουν: Το deadline που µόλις σου επέβαλλε ο προϊστάµενός σου, µια πρόσκληση για ένα πάρτι από την παρέα σου ή ακόµη και εκείνο το αστείο βίντεο που σου έστειλε ο κολλητός σου. Μην ανησυχείς, καθώς το Mail είναι ικανό και σε αυτές τις περιπτώσεις να σε βοηθήσει. Το µόνο που θα χρειαστεί είναι να προσθέσεις σε µια VIP λίστα τα άτοµα που εσύ θεωρείς σηµαντικά. Τα email τους θα τοποθετηθούν σε µια ξεχωριστή θυρίδα µε τον τίτλο VIP, ώστε να µπορείς πολύ εύκολα να τα εντοπίσεις, ακόµη και αν επικρατεί χάος στα εισερχόµενά σου. Και το σηµαντικότερο; Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις έναν ξεχωριστό ήχο και έναν ξεχωριστό παλµό ειδοποίησης για όλα τα email που λαµβάνεις από τα άτοµα που περιλαµβάνονται στη VIP λίστα σου. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί καν να ελέγξεις την οθόνη της iOS συσκευής σου για να διαπιστώσεις αν επιτέλους έλαβες το email που ανυπόµονα περίµενες.

Tip: Η θυρίδα µε τα VIP email βρίσκεται ακριβώς κάτω από εκείνη των εισερχόµενων. Αν χωρίς να µεταβείς σε αυτή, αγγίξεις το «i» που περικλείεται στο ίδιο πλαίσιο, θα έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις άτοµα στη VIP λίστα σου. Εκεί θα βρεις επίσης και την επιλογή «Ειδοποιήσεις VIP», το οποίο θα σε µεταφέρει στις ρυθµίσεις γνωστοποιήσεων της συσκευής σου, ώστε να µπορέσεις να επιλέξεις έναν ξεχωριστό ήχο και παλµό για αυτές. Οι ρυθµίσεις VIP θα παρακάµψουν όλες τις άλλες ρυθµίσεις γνωστοποιήσεων για τα email και αυτό είναι κάτι που θα σου επιτρέψει ακόµη και να πάψεις να δέχεσαι ειδοποιήσεις για τα µηνύµατα από οποιονδήποτε αποστολέα δεν θεωρείς εσύ σηµαντικό.

Γρήγορη πρόσβαση σε κάθε θυρίδα   

Όλα τα email που λαµβάνεις τοποθετούνται αυτόµατα στα «Εισερχόµενα». Αν έχεις δύο ή περισσότερους λογαριασµούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τότε το Mail θα επιχειρήσει να σε διευκολύνει µε το να τα συγκεντρώσει σε έναν ενιαίο χώρο «Όλα τα εισερχόµενα» µηνύµατά σου, παρέχοντας σου όµως και την επιλογή να τα δεις ξεχωριστά, εφόσον το επιθυµείς. Τα εισερχόµενα όµως είναι µια µόνο από τις «θυρίδες» (ή αλλιώς φακέλους) που έχει ο κάθε σου λογαριασµός. Υπάρχουν επίσης τα πρόχειρα µε όλα τα µηνύµατα που ξεκίνησες να συντάσσεις αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσες, τα απεσταλµένα, όπως επίσης και ο κάδος απορριµµάτων µε όσα έχεις ήδη διαγράψει. Σε κάθε λογαριασµό φυσικά µπορείς να προσθέσεις και όσες ακόµη θυρίδες επιθυµείς, εφόσον αυτό σε βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση των email σου. Μπορείς για παράδειγµα να δηµιουργήσεις ξεχωριστές θυρίδες για κάθε ενηµερωτικό newsletter που λαµβάνεις και να χρησιµοποιήσεις τα φίλτρα που θα βρεις στο iCloud.com ώστε να τοποθετούνται αυτόµατα σε αυτές τα αντίστοιχα µηνύµατα χωρίς να καταλήγουν στα εισερχόµενά σου ή ακόµη και να δηµιουργήσεις θυρίδες στις οποίες θα µεταφέρεις χειροκίνητα τα email που σχετίζονται µε τη δουλειά σου, τις διακοπές σου, τα χόµπι σου ή µε οτιδήποτε άλλο σε ενδιαφέρει. Ο τρόπος µε τον οποίο θα οργανώσεις το γραµµατοκιβώτιό σου εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σου ανάγκες. Ακόµη κι αν χρησιµοποιείς πολλούς λογαριασµούς µε δεκάδες θυρίδες και υποθυρίδες το Mail θα σε βοηθήσει να έχεις γρήγορη πρόσβαση σε κάθε σου θυρίδα και όχι µόνο. Ακριβώς κάτω από τη θυρίδα µε τα Εισερχόµενα και τα VIP µηνύµατα, µπορείς να προσθέσεις οποιαδήποτε άλλη θυρίδα θεωρείς εσύ σηµαντική, καθώς επίσης και συντοµεύσεις που θα σου επιτρέψουν µε ένα άγγιγµα να δεις συγκεντρωµένα όλα τα email στα οποία έχεις αντιστοιχήσει κάποια σηµαία, όλα εκείνα που δεν έχεις ακόµη διαβάσει, όσα περιέχουν συνηµµένα αρχεία κ.ο.κ. Αν θέλεις λοιπόν να έχεις ένα οργανωµένο Inbox, τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Tip: Το Mail διαθέτει και ορισµένες έξυπνες, εικονικές, θυρίδες, που µπορεί να περιέχουν µηνύµατα από µία ή περισσότερες «κοινές» θυρίδες: VIP, µε σηµαία, µη αναγνωσµένα, µηνύµατα που προορίζονται (προς ή κοινοποίηση) προς εσένα, µηνύµατα µε συνηµµένα αρχεία, γνωστοποιήσεις, σήµερα, όλα τα πρόχειρα, όλα τα απεσταλµένα, όλος ο κάδος, όλα στην αρχειοθήκη κ.ά.

Swipe για διαγραφή και όχι µόνο   
Από τις θυρίδες στα περιεχόµενά τους και στη εύλογη διαπίστωση πως δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να διαγράφεις ένα πραγµατικά άχρηστο ή ενοχλητικό email, πριν ακόµη το διαβάσεις, µε µία και µόνο κίνηση του δαχτύλου σου. Αν ένα από αυτά βρίσκεται στα εισερχόµενά σου ή σε οποιαδήποτε άλλη θυρίδα, δεν έχεις παρά να το δοκιµάσεις: Εντόπισε το email που θέλεις να «εξαφανίσεις», άγγιξέ το µε το δάχτυλό σου και χωρίς να το σηκώσεις κάνε swipe προς τα αριστερά µέχρι την άκρη της οθόνης. Αυτό ήταν αρκετό για να µεταφερθεί στον κάδο (ή να το «αρχειοθετήσεις» σε ορισµένες περιπτώσεις). Αν το µετανιώσεις δεν έχεις παρά να «ταρακουνήσεις» την iOS συσκευή σου για να το επαναφέρεις. Με εξίσου απλές χειρονοµίες όµως µπορείς να κάνεις και πολλά άλλα: Με ένα swipe προς τα αριστερά, αλλά όχι µέχρι την άκρη της οθόνης, θα εµφανιστούν οι επιλογές για «φύλαξη» (ή διαγραφή), προσθήκη «σηµαίας», αλλά και η επιλογή «λοιπά» µέσω της οποίας επιτρέπεται η απάντηση, η προώθηση, η σήµανση, η γνωστοποίηση, αλλά και η µετακίνησή του σε κάποια άλλη θυρίδα. Με ένα swipe προς τα δεξιά µέχρι την άκρη της οθόνης επίσης, ένα µήνυµα που έχεις ήδη δει θα σηµειωθεί ως µη αναγνωσµένο, ώστε να µπορείς να το «µελετήσεις» πιο προσεκτικά κάποια άλλη στιγµή.