Ο φακός Leica THAMBAR-M 90mm f/2.2 ανακοινώθηκε επίσημα

Leica-THAMBAR-M-90mm-f2.2-lens

Η Leica Camera ανακοίνωσε επίσημα το φακό Leica THAMBAR-M 90mm f/2,2. Η κατασκευή του φακού αποτελείται από τέσσερα στοιχεία σε τρεις ομάδες. Ο φακός έχει ελάχιστη απόσταση εστίασης το 1m. Η τιμή του στις ΗΠΑ είναι $6.495 και η κυκλοφορία του αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου του 2017.

Ένας αναγεννημένος θρύλος: ακολουθώντας το Leica Summaron-M 1: 5.6 / 28, η Leica Camera AG επέκτεινε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των φακών της με τον Thambar-M 1: 2.2 / 90, τη σύγχρονη αναγέννηση ενός άλλου κλασικού φακού. Ακριβώς όπως ο ομώνυμος από το 1935, η σύγχρονη ενσάρκωση του φακού διακρίνεται από το χαρακτηριστικό αποτέλεσμα μαλακής εστίασης του και το αδιαμφισβήτητο bokeh. Το εστιακό μήκος των 90 χιλιοστών είναι κατάλληλο για φωτογραφία σε πολλά σενάρια και είναι εξίσου καλός με τον προορισμό για τη λήψη πορτρέτων με μοναδική αισθητική ατμόσφαιρα που δεν μπορεί να αναπαραχθεί στην ψηφιακή μετά την επεξεργασία. Ο νέος Thambar-M είναι μια συναρπαστική προσθήκη στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο φακών Leica M και φέρνει στους φωτογράφους εντελώς νέες δυνατότητες για δημιουργική σύνθεση.

Το soft look του Thambar είναι αποτέλεσμα μιας σκόπιμα αποδεκτής υπο-διόρθωσης της σφαιρικής εκτροπής. Αυτή η υπο-διόρθωση αυξάνεται προς τα άκρα του οπτικού συστήματος με αποτέλεσμα όχι μόνο το βάθος της εστίασης, αλλά και ο βαθμός μαλάκωσης να μπορούν να ελέγχονται με ακρίβεια μέσω της βαθμιδωτής ρύθμισης ανοίγματος. Το αποτέλεσμα είναι πιο έντονο καθώς αυξάνει το άνοιγμα.

Ο σχεδιασμός του αρχικού φακού έχει σχεδόν ολοκληρωτικά διατηρηθεί στο σημερινό Thambar-M 1: 2.2 / 90. Το τελείωμα της μαύρης βαφής, οι αναλογίες του φακού και οι χαρακτικές του ανοίγματος σε κόκκινο και λευκό αντιστοιχούν στην εμφάνιση του πρωτοτύπου. Εκτός από αυτό, έγιναν ελαφρές τροποποιήσεις που ευθυγραμμίζουν το φακό με τον σημερινό, μινιμαλιστικό σχεδιασμό των σύγχρονων φακών M.

THAMBAR-M 1:2,2/90 mm
Angles of view (diagonal, horizontal, vertical) approx. 27°, 23°, 15° (for 35 mm: 24×36 mm)

Use with the Leica M8 models is not recommended since the optical properties do not suit smaller formats than 35 mm (24×36 mm).

Optical design Number of lenses/groups 4/3
Position of entrance pupil 49.6 mm
(at infinity)(in the direction of light incidence behind the bayonet fitting contact area)
Focusing Focusing range: 1 m to ∞
Scale: Meter divisions
Smallest object field / Biggest scale: approx. 215×322 mm/1:9.0 (for 35 mm: 24×36 mm)
Aperture No detent positions
2.2 – 2.6 or 9 – 25 (values in white: for use with the associated center spot filter)/2.3 – 6.3 (values in red: for use without the associated center spot filter)
Lens mount Leica M quick-change bayonet with 6 bit lens identification bar code for digital M models
The 6 bit lens identification bar code (8) situated on the bayonet flange enables the digital Leica M models to identify the attached type of lens. This information is utilized by the camera to optimize exposure and image data.
Filter mount / lens hood Internal thread for screw-on filter E49, center spot filter and push-on lens hood in the scope of delivery
Viewfinder Camera viewfinder
Finish Black lacquered (Distance scale: silver)
Dimensions and weight Length to bayonet flange (without/with lens hood): approx. 90/110 mm
Largest diameter (without lens hood); approx. 57 mm
Weight: approx. 500 g
Compatible cameras All Leica M cameras
Use with the Leica M8 models is not recommended since the optical properties do not suit smaller formats than 35 mm (24×36 mm)