Mobile Revolution – What’s next?

networking-technology-icons

10 χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου iPhone που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας, ζούμε στην εποχή του Mobile Revolution όπου η mobile συσκευή μας έχει γίνει το απόλυτο αξεσουάρ και για πολύ κόσμο ολόκληρη η ζωή του βρίσκεται μέσα σε αυτό αφού περιέχει πολύτιμα προσωπικά δεδομένα.

Έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε στην internet of things (IoT) εποχή όπου τα πάντα θα συνδεδεμένα. Από τη καφετέρια μέχρι το αυτοκίνητο μας. Είναι όμως ακριβώς έτσι? Διότι πέρα απο την περιήγηση στον ιστό και στα social media τι παραπάνω μπορούν να μας προσφέρουν αυτές οι συσκευές ώστε να περάσουμε σε μια post-pc εποχή? Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Εν έτη 2017 με τις FullView οθόνες που έρχονται πλέον τα περισσότερα κινητά και σε 1-2 χρόνια με τις αναδιπλούμενες οθόνες που θα κυκλοφορήσουν ευρέως στην αγορά οι εταιρείες έχουν πιάσει ταβάνι και το μόνο που μπορούν να αναβαθμίσουν είναι ο επεξεργαστής, η μνήμη, ο αποθηκευτικός χώρος, καλύτερη πιο ευκρινή οθόνη κλπ.

Η Apple θέλει να μας πείσει να παρατήσουμε τα pc και τα laptop μας για το νέο iPad Pro και τις αναβαθμίσεις των μοντέλων που θα ακολουθήσουν. Εν μέρη έχει δίκιο αφού ο πολύς ο κόσμος δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να χαζέψει στο ίντερνετ, να μπει στο facebook, να παρακολουθήσει βίντεο στο youtube, αποστολή email κλπ. Οπότε ναι, γι’αυτή την κατηγορία χρηστών οι οποίοι είναι και η πλειοψηφία το iPad Pro θα κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του.

Όσον αφορά όμως έναν επαγγελματία τα πράγματα είναι δύσκολα. Η επεξεργαστική ισχύς υπάρχει αλλά δεν υπάρχουν οι ανάλογες εφαρμογές. Εδώ και 10 χρόνια βλέπουμε και διαβάζουμε ότι το App Store ή το PlayStore έχουν πόσες χιλιάδες εφαρμογές. Ε, και? Σκουπίδια, άχρηστες εφαρμογές που κανείς ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει. Μην κρυβόμαστε πίσω απο τα δάκτυλο μας. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο κόσμος είναι αυτές των social media και τα παιχνίδια. Τώρα τελευταία είναι πιο δημοφιλείς οι εφαρμογές για e-banking, κλείσιμο πτήσεων, ξενοδοχείων κλπ.

Για να μεταβούμε στην post-pc εποχή χρειαζόμαστε mobile εφαρμογές των κορυφαίων προγραμμάτων. Η Apple κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πρωτοστατήσει και να φτιάξει πρώτα η ίδια Mobile-friendly εφαρμογές για τα iMovie, Final Cut Pro κλπ. Η πρώτη που το έκανε ήταν η Sherif όπου διέθεσε μια φοβερή mobile έκδοση του Affinity Photo για το iPad Pro. Απ’ότι φαίνεται θα ακολουθήσει και η Skylum διαθέτοντας mobile εφαρμογές για τα κορυφαία προϊόντα της Aurora HDR 2018 και Luminar 2018 (χρησιμοποιήστε το coupon code ‘INSPECTOR‘ για επιπλέον έκπτωση 10 ευρώ). Η Adobe απο τη μεριά της αναβάθμισε την εφαρμογή του Lightroom αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που χρειάζεται. Για το Photoshop και το Premiere Pro μάλλον θα περιμένουμε καιρό ακόμα πριν δούμε σωστές εφαρμογές.

Εν κατακλείδι όπως είπαμε το hardware έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο. Αυτό που λείπει είναι το software των αντίστοιχων desktop προγραμμάτων ώστε ο επαγγελματίας να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του on the go με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και χαρακτηριστικά που θα βρει στον υπολογιστή του. Μέχρι να γίνει αυτό το υψηλών επιδόσεων hardware θα είναι άχρηστο. Πολλοί κοροϊδεύουν γιατί η Apple έχει μόνο 3GB RAM στο iPhone όταν βλέπουμε android συσκευές να χτυπάνε μέχρι και 8GB. Ο λόγος είναι επειδή δεν τα χρειάζεται. Ακόμα κι όταν (ελπίζω) το software είναι διαθέσιμο είναι πιθανό να δούμε την έξτρα μνήμη μόνο στα iPadPro όπου θα την χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη διαδικασία του editing και του rendering.

Σε ποια κατηγορία χρηστών ανήκετε? Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή μόνο για περιήγηση στο ίντερνετ τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να τον ξεφορτωθείτε και να κάνετε τη δουλειά σας με ένα καλό tablet? Ποια είναι η γνώμη σας για τις συσκευές? Πιστεύετε κι εσείς ότι έχουν πιάσει ταβάνι και ότι οι εταιρείες χρειάζεται να επικεντρωθούν περισσότερο πλέον στο ποιοτικό software? Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.