Το Mac σας δεν είναι απρόσβλητο στους ιούς

Mac Ransomware

Πολλοί απο εσάς θα το έχετε ακούσει παλιότερα: «Δεν χρειάζομαι μια λύση ασφάλειας για το Mac μου. Είναι υπερ-ασφαλές και είναι εντελώς απρόσβλητο σε ιούς».

Αν εξακολουθείτε να το πιστεύετε κάνετε ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό λάθος διότι είναι ένας μεγάλος μύθος. Σίγουρα υπήρξε μια μεγάλη περίοδος όπου τα Mac ήταν όντως απρόσβλητα σε ιούς αφού δεν έγραφαν κακόβουλο λογισμικό για αυτά επειδή τα PC ήταν και είναι ο μεγάλος στόχος των χάκερς, αλλά ήδη από το 2005 η Kaspersky Lab ανέφερε τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες στο Mac. Φυσικά ένας Mac είναι πολύ πιο ασφαλής απο ένα PC αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε τι λινκ ανοίγουμε και τι κατεβάζουμε και απο που το κατεβάζουμε, διότι το malware καιροφυλακτεί στη γωνία.

Στο συνέδριο της RSA της περασμένης εβδομάδας, υπήρχε μια συνεδρίαση για το hacking σε ένα Mac. Η θεωρία πίσω από αυτή την παρουσίαση ήταν ότι ένας επιτιθέμενος θα μπορούσε να χακάρει έναν Mac με δεδομένη την πρακτική της εγκατάστασης λογισμικού που δεν προέρχεται από έναν αξιόπιστο κατάστημα ή το επίσημο App Store. Αυτό το κομμάτι της κοινωνικής μηχανικής παίζει το ρόλο του στο εγώ του uber-savvy χρήστη ενός Mac.

Το exploit  θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή ενός παραπλανητικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το μερίδιο του αρχείου ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως για να δελεάσουν τους χρήστες PC. Βλέπουμε λοιπόν ότι στην πράξη αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο σε αντίθεση με το μύθο που κυκλοφορεί. Οι πρακτικές των χάκερς είναι ίδιες είτε πρόκειται για PC, Mac ή Linux. Με την δημοτικότητα και την σταθερή άνοδο των πωλήσεων των Mac τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ταυτόχρονα και το malware που στοχεύει τους χρήστες του.

Mac_Malware

Αν ενημερώνεστε συχνά για αυτά τα θέματα θα έχετε ίσως ακούσει ότι το ransomware στοχεύει πλέον και τα Mac. Ενώ λέγεται ότι το KeRanger θα μπορούσε να έχει εξαλειφθεί, ωστόσο εξακολουθεί να είναι μια ανησυχητική είδηση. Το Ransomware είναι σήμερα μια μάστιγα στο Διαδίκτυο και έχει προσβάλει απο απλούς χρήστες μέχρι και τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι εάν ένας χρήστης δεν έχει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του σε τακτική βάση και πέσει θύμα ενός ransomware, υπάρχουν κάποιοι που θα ενδώσουν και θα πληρώσουν για να πάρουν πίσω τα ψηφιακά τους αντικείμενα και αρχεία (αν τα πάρουν). Η λύση δεν είναι να πληρώνετε τους εγκληματίες, ακόμα κι αν αυτά είναι πολύτιμα αρχεία μιας εταιρείας. Υπάρχουν τρόποι για να ξεκλειδώσετε τα αρχεία σας. Δεδομένου ότι οι χρήστες Mac όλα αυτά τα χρόνια ήταν τυπικά πιο ασφαλείς και πολλοί απο αυτούς δεν γνωρίζουν καν τι είναι ένας ιός, malware, ransomware κλπ, είναι πολύ πιο εύκολο να πέσουν θύματα μιας τέτοιας κατάστασης.

Φυσικά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που πίστεψαν το μύθο του υπερ-ασφαλή Mac αφού το Διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης τον δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και η ίδια η Apple. Μόνο τώρα τελευταία σε δηλώσεις που έχουν περάσει στα ψιλά, η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι πλέον ένας Mac δεν είναι το ίδιο ασφαλής όσο ήταν πριν 15 χρόνια. Ίσως το πιο εύκολο πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσετε μόνο εφαρμογές από το App Store και απο επαληθευμένα sites. Όπως αναφέρθηκε στο παράδειγμα από την RSA, μια ”ψεύτικη” εφαρμογή μπορεί εύκολα να σας ξεγελάσει και να προκαλέσει πρόβλημα στο μηχάνημα σας. Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα είναι να εγκαταστήσετε μια σουίτα ασφαλείας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το Internet Security for Mac είναι απο τις καλύτερες που υπάρχουν ή ένα απο τα Kaspersky Internet Security multi-device 2016 και Kaspersky Total Security multi-device αν διαθέτετε πάνω απο μια συσκευές.