Η AMD αποκαλύπτει τους επεξεργαστές Zen 4 EPYC ”Genoa” και ”Bergamo”

AMD Zen 4 EPYC CPU

Η AMD ανακοίνωσε έναν αριθμό νέων επεξεργαστών στη σειρά διακομιστών EPYC CPU. Η 4η γενιά επεξεργαστών EPYC θα διατίθεται σε δύο τμήματα – το ένα με την κωδική ονομασία «Genoa» με έως και 96 πυρήνες Zen 4 και το άλλο με την κωδική ονομασία «Bergamo» με έως και 128 πυρήνες Zen 4c. Μαζί με αυτό, η AMD ανακοίνωσε επίσης τους πρώτους επιταχυντές GPU κατηγορίας exascale που ονομάζονται επιταχυντές της σειράς AMD Instinct MI200.

Τόσο ο Genoa όσο και ο Bergamo EPYC θα κατασκευαστούν στον κόμβο διεργασίας 5nm της TSMC. Θα υποστηρίζουν επίσης επερχόμενες τεχνολογίες όπως DDR5, PCIe 5.0, CXL 1.1, RAS και τη σουίτα ασφαλείας της AMD.

Εκεί που διαφέρουν είναι ο τύπος κάθε πυρήνα. Οι πυρήνες της Genoa είναι πυρήνες Zen 4 που θα κατασκευαστούν για τις περισσότερες εφαρμογές, ενώ οι πυρήνες του Bergamo είναι πυρήνες Zen 4c που έχουν εκδόσεις υψηλότερης πυκνότητας που έχουν κατασκευαστεί για το cloud. Ο Genoa αναμένεται να φτάσει το 2022, ενώ ο Bergamo αναμένεται να φτάσει στα τέλη του 2022 / αρχές του 2023.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, η AMD αποκάλυψε επίσης τους επιταχυντές της σειράς Instinct MI200 που βασίζονται στην αρχιτεκτονική CDNA 2. Αυτοί οι νέοι επιταχυντές είναι οι ταχύτεροι επιταχυντές υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) και τεχνητής νοημοσύνης (AI) της AMD, για τους οποίους η AMD ισχυρίζεται ότι θα προσφέρουν έως και 4,9 φορές καλύτερη απόδοση από τους ανταγωνιστικούς επιταχυντές για εφαρμογές HPC διπλής ακρίβειας (FP64).

Μαζί με την αρχιτεκτονική CDNA 2 που συνοδεύεται από πυρήνες Matrix 2ης γενιάς, αυτοί οι επιταχυντές διαθέτουν επίσης σχεδιασμό GPU πολλαπλών τύπων με τεχνολογία 2.5D Elevated Fanout Bridge και την τεχνολογία 3ης γενιάς AMD Infinity Fabric. Επί του παρόντος, οι επιταχυντές της σειράς AMD Instinct MI200 διατίθενται από την HPE στον υπερυπολογιστή HPE Cray EX και αργότερα αναμένονται σε συστήματα από σημαντικούς συνεργάτες OEM και ODM σε επιχειρηματικές αγορές το 1ο τρίμηνο του 2022.