Benro GD3WH 2021 review

Benro GD3WH

Στο σημερινό μας review δοκιμάζουμε την Benro GD3WH 3-way geared head.

Έχοντας μείνει απόλυτα ικανοποιημένος απο την απόδοση της Leofoto G4 που είχαμε δει σε προηγούμενο review, αποφάσισα να αγοράσω και την πολύ δημοφιλή Benro GD3WH για το πιο καθημερινό μου τρίποδο.

Η GD3WH είναι και αυτή μια 3-way geared head σε σαφώς πολύ χαμηλότερη τιμή απο τις αντίστοιχες manfroto κλπ, αφού μπορείτε να την βρείτε απο 170-230 ευρώ ανάλογα απο που θα την αγοράσετε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, η φθηνή είναι και καλή? Κατά την άποψη μου είναι. Θα ευχαριστηθείτε να την χρησιμοποιήσετε αν σας έχουν κουράσει τα ballheads και ψάχνετε κάτι πιο εξειδικευμένο και καλύτερο απο πολλές απόψεις, αλλά έρχεται και με κάποια θεματάκια που ενδεχομένως θα σας εκνευρίσουν.

Η Benro GD3WH έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει έλεγχο ακριβείας της κίνησης της κάμερας και είναι ιδανική για φωτογράφους φύσης, στούντιο, φωτογράφους τοπίου, φωτογράφους αρχιτεκτονικής, φωτογραφία macro κλπ. Η κεφαλή προσφέρει ξεχωριστή κίνηση ακριβείας προς τρεις κατευθύνσεις. Τα χειριστήρια επιτρέπουν στο χρήστη να ρυθμίσει γρήγορα τη θέση της κάμερας πριν χρησιμοποιήσει τα μεγάλα κουμπιά ελέγχου για να εφαρμόσει λεπτές κινήσεις που εγγυώνται απόλυτη ακρίβεια τοποθέτησης για την τέλεια καδραρισμένη λήψη. Χρησιμοποιεί μια συμβατή πλάκα Arca-Swiss Quick Release που επιτρέπει στον φωτογράφο να την χρησιμοποιεί με το l-bracket της μηχανής του αν διαθέτει, διαφορετικά έρχεται με το δικό της πλακάκι για να στηρίξετε τη μηχανή.

Είναι κατασκευασμένη απο μαγνήσιο με στοιβαρή κατασκευή (γρατζουνιέται εύκολα όμως και φεύγει το χρώμα αν δεν είστε προσεκτικοί), ζυγίζει 0,740g, μπορεί να σηκώσει βάρος μέχρι 6kg και έρχεται με οπή 3/8 για να κουμπώσει στο τρίποδο σας ή σε μια leveling base. Υπάρχουν επίσης 3 ανεξάρτητα αλφάδια, τα χειρηστήρια είναι τεράστια και χορταστικά για εύκολη χρήση και υπάρχει και ένα quick release σύστημα για να κάνετε μεγάλες μανούβρες όταν χρειάζεται και να μην περιμένετε να πάτε στο σημείο που θέλετε με αργές κινήσεις.

Πάμε τώρα στα πιο σημαντικά θέματα. Αν χρησιμοποιήτε την κεφαλή είτε με το πλακάκι της είτε με κάποιο l-bracket τότε είστε μια χαρά, δεν έχετε κανένα θέμα και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε μέχρι τα όρια του κατασκευαστή (6kg), είστε ένας ευτυχισμένος φωτογράφος, συγχαρητήρια για την επιλογή σας. Tοποθετώντας την κάμερα με τον οποιοδήποτε φακό πάνω στη κεφαλή, τον ξεχνάτε καθώς για κανένα λόγο δεν πρόκειται να κουνηθεί απο τη θέση της ή να κρεμάσει όπως συμβαίνει ακόμα και στα πιο δυνατά και πανάκριβα ball heads.

Αν όμως φωτογραφίζετε πανοράματα και χρησιμοποιήτε nodal rail, τότε ξεκινούν κάποια θεματάκια, όχι σοβαρά αλλά θα πρέπει να τα γνωρίζετε αν σκέφτεστε να αγοράσετε τη συγκεκριμένη κεφαλή. Η Benro GD3WH έχει αρκετά designs flaws, κάποια σοβαρά, κάποια λιγότερο σοβαρά. Προφανώς και η εταιρεία την διαφημίζει και για πανοράμα αλλά για να χρησιμοποιήτε το nodal rail σας θα πρέπει να ξαναπάρετε καινούριες μετρήσεις καθώς η βάση της δεν είναι στο κέντρο του τριπόδου αλλά εκτείνετε προς τα εμπρός.

Ακόμα ένα μειονέκτημα που έχει το nodal rail στη συγκεκριμένη κεφαλή είναι ότι επειδή μπαίνει κάθετα στη βάση θα πρέπει να πάρετε άλλες μετρήσεις αν θέλετε να κάνετε πανόραμα αστροφωτογραφίας ή πανόραμα με πολύ ουρανό καθώς απο την ”κανονική” πλευρά που θα την τοποθετούσατε, το συγκεκριμένο κομμάτι σας επιτρέπει να πάτε μόνο 15 μοίρες προς τα πάνω, οπότε θα πρέπει να την βάλετε ανάποδα για να εκμεταλλευτείτε το απόλυτο κάθετο των 90 μοιρών. (Ισχύει μόνο για τα nodal rails. Αν την χρησιμοποιείτε με το plate ή το l-bracket σας δεν έχετε τέτοιο θέμα).

Ακόμα ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι δεν θα κουμπώσει σε leveling base, επειδή ο μοχλός του panning βρίσκεται πολύ χαμηλά και βρίσκει στο offset bubble της βάσης. Για να κουμπώσει θα πρέπει να έχετε μια με τη μικρότερη δυνατή διάμετρο στα 60mm δεν έχω βρει πιο μικρή (σε μεγαλύτερης διαμέτρου leveling base απλά το ξεχνάτε) αλλά και πάλι όταν κάνετε panning ο μοχλός θα χτυπήσει την offset bubble και δεν θα μπορέσετε απο την πλευρά της να κάνετε πλήρη περιστροφή. Το πρόβλημα λύνεται αν πάνω στη βάση κουμπώσετε ένα spacer για να σηκωθεί η κεφαλή πιο ψηλά για να μην βρίσκει ο μοχλός ή ακόμα καλύτερα ένα quick link που θα σας επιτρέψει κιόλας να την κουμπώνετε-ξεκουμπώνετε άνετα.

Η θέση του μοχλού για το panning έχει κι άλλο ένα σοβαρό μειονέκτημα, καθώς αν έχετε κάποιο systematic τρίποδο ή κάποιο άλλο με πλατιά βάση, πάλι δεν θα κουμπώσει και θα χρειαστείτε τον αντάπτορα της Benro.

Το πιο σοβαρό και απογοητευτικό πρόβλημα για μένα είναι το p&c σύστημα ασφαλείας της Benro όπου πραγματικά είναι μια αποτυχία και φαίνεται με την πρώτη ματιά. Τι είναι αυτό? Το σύστημα ασφαλείας σας επιτρέπει να λύσετε λίγο τη μέγγενη που πιάνει το plate ή το l-bracket σας ώστε να αποφευχθεί να φύγει η μηχανή απο τη θέση της. Για να το λύσετε τελείως για να απελευθερωθεί η μηχανή πρέπει να τραβήξετε τον μοχλό προς τα έξω και να συνεχίσετε.

Και εδώ αν δεν το καταλάβατε ακόμη, μετά απο μερικές φορές χρήσης, ο μοχλός που τραβάς για να απασφαλίσετε τη μέγγενη μου έμεινε στο χέρι. Είναι κολλημένος με ένα πλαστικό όπου είναι αναπόφευκτο ότι αργά ή γρήγορα θα σπάσει. Κατάφερα και το έφτιαξα κολλώντας το πάνω στο σπείρωμα και τουλάχιστον κάνω τη δουλειά μου, αλλά απο κατασκευαστικής άποψης στο συγκεκριμένο κομμάτι που το διαφημίζει και ως ασφάλεια, απο εμένα παίρνει ένα τεράστιο μηδέν καθώς κάνει την όλη κατασκευή ευπαθή χωρίς λόγο.

Αν δεν μπει χέρι να το ξεκουμπώσει, κατά λάθος δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ. Θέλοντας να πουλήσουν στον πελάτη το κάτι διαφορετικό εφηύραν αυτό σύστημα όπου είναι παταγώδης αποτυχία σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία (αμφιβάλλω αν έπεσα σε ελλατωματική μονάδα) και μπορεί να σε κάνει να πετάξεις όλη την κεφαλή αν χαλάσει και δεν μπορείς να κουμπώσεις τη μηχανή στη βάση.

Τέλος, το μέγεθος της είναι μεγάλο, δεν περνάει απαρατήρητο και το πιθανότερο είναι ότι δεν χωράει στη θήκη του τριπόδου σας εκτός κι αν έχετε κάποιο απο τα ”τέρατα” με τις ανάλογες τεράστιες θήκες, οπότε ή θα την βγάζετε και θα την βάζετε όπου θα πιάνει και αρκετό χώρο στην τσάντα σας, ή θα πρέπει να έχετε το τρίποδο μόνιμα τοποθετημένο στο σακίδιο πλάτης σας.

Εν κατακλείδι, η Benro GD3WH είναι μια καταπληκτική κεφαλή, έχω μείνει ευχαριστημένος παρά τα όσα ελαττώματα έχει, μου αρέσει να την χρησιμοποιώ και είναι η my go to κεφαλή για τα καθημερινά μου, από απλές λήψεις, μέχρι πανοράματα. Πραγματικά αν χρησιμοποιήσετε μια geared head δύσκολα μετά θα ξαναγυρίσετε σε ball head.

Αν η ακριβεία και στους τρεις άξονες σε επίπεδο χιλιοστού είναι το στυλ σας για να έχετε το τέλειο καδράρισμα που ψάχνετε τότε η Benro GD3WH είναι η καλύτερη στην τιμή της. Για πιο απαιτητικές λήψεις θα χρησιμοποιήσω την αναμφισβήτητα πολύ καλύτερη Leofoto G4 παρέα με το heavy duty τρίποδο μου. Επειδή η συγκεκριμένη κεφαλή αν και φαινομενικά απλή, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, αν ενδιαφέρεστε να την αγοράσετε και έχετε κάποια απορία, γράψτε την ερώτηση σας στα σχόλια και θα την απαντήσω.